Nieuws/Binnenland
1292718
Binnenland

Ex-omroepster Sazias nummer twee op lijst 50PLUS

Léonie Sazias

Léonie Sazias

DEN HAAG - Ex-omroepster Léonie Sazias staat nummer twee op de kandidatenlijst van 50PLUS voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Oud-CDA-staatssecretaris Martin van Rooijen komt meteen daarna. Ook een voormalig Tweede Kamerlid van de PvdA staat hoog op de lijst: Gerrit-Jan van Otterloo op vijf.

Léonie Sazias

Léonie Sazias

Dat maakte de partij maandag bekend. Eerder was de enige afgevaardigde van 50PLUS in de Tweede Kamer, Henk Krol, al tot lijsttrekker benoemd. In de peilingen staat de partij op forse winst, en worden negen tot elf zetels haalbaar geacht. „Ouderen zijn het zat, ze pikken het niet meer”, zo verklaarde partijvoorzitter en Eerste Kamerlid Jan Nagel de zonnige vooruitzichten voor de partij.

Léonie Sazias uit Hilversum leidt in die stad de zeskoppige gemeenteraadsfractie Hart voor Hilversum. Zij was omroepster en presentatrice van radio- en tv-programma’s bij Veronica, AVRO, TROS en Omroep MAX.

Onder de eerste tien prijken verder onder anderen landelijk bestuurder van FNV Zorg&Welzijn Corrie van Brenk en journalist en publicist Emile Bode.

Belofte

Alle kandidaten hebben toegezegd dat zij, mochten zij in de Kamer komen, bij een breuk met de fractie hun zetel teruggeven. Zij beloofden geen zetelroof te plegen. Deze verklaringen hebben een morele betekenis en geen juridische, benadrukte Nagel. De partij werd in 2014 gehalveerd toen Norbert Klein uit de fractie stapte.

Hoe hard de partij zich na de verkiezingen opstelt in eventuele formatiegesprekken hangt af van het aantal behaalde zetels, zei Nagel. De partij wil vooraf geen breekpunten formuleren, ook niet als het gaat om het verlagen van de pensioenleeftijd naar 65 jaar.