Nieuws/Binnenland
1292721
Binnenland

DENK wil ’koloniale’ straatnaambordjes schrappen

Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk

Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk

Rotterdam - Nederland zoals we het nu kennen moet op de schop. Verwijzingen zoals op straatnaambordjes naar ’het koloniale verleden’ moeten worden geschrapt en ook het ministerie van Defensie kan worden afgeschaft. Dat staat in het verkiezingsprogramma van DENK, de partij die door de twee afgescheiden PvdA’ers Kuzu en Öztürk is opgericht en waar onder meer presentatrice Sylvana Simons zich bij heeft gevoegd.

Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk

Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk

Zo zou de Coentunnel, vernoemd naar de ’schurk’ Jan Pieterszoon Coen, volgens de partij een nieuw naambordje moeten krijgen, evenals alle andere straten, bruggen, tunnels en musea die namen hebben die verwijzen naar de tijd dat Nederland nog kolonies had.

Daarentegen moet de regering ’slavernij-erfgoed’ zoals de plantages in Suriname, helpen financieel te onderhouden als herinnering aan het ’slavernijverleden’. Bovendien verlangt de partij daar nog ’formele excuses’ voor.

Ministerie van Vrede

De verdediging van Nederland wordt wat betreft DENK overbodig. Het ministerie van Defensie moet vervangen worden door een Ministerie van Vrede en Wederopbouw. Het leger mag zich namelijk alleen nog daarop richten. En een procent van alles wat we verdienen zou naar ontwikkelingssamenwerking moeten gaan.

Terrorisme

Onder het kopje ’aanpak van terrorisme’ staat niets over terrorisme uit islamitische hoek, maar schrijft de partij dat er een ’Actieplan Integratie Aanpak Extreemrechts Geweld’ moet worden ingevoerd, „omdat de dreiging van extreemrechts door diensten wordt onderschat.” Ook moet er een racisme-politie worden opgericht, die zich speciaal op de bestrijding van racisme focust.

Een ander markant punt uit het programma is diversiteitsquota’ voor allochtonen en vrouwen, zowel bij de overheid, bij stages als in de top van het bedrijfsleven. „Het gaat niet meer om de kwaliteit, maar om de gelijke geschiktheid voor hetzelfde werk. Dan mag je best een voorkeur geven”, aldus voorman Kuzu.

Overigens waren bij de presentatie van het partijprogramma voornamelijk mannen aanwezig, de vrouwen bleken zich in de keuken over de hapjes te ontfermen.

Voor journalisten verlangt de partij van ’trap er niet in’ een journalistieke eed.