Nieuws/Binnenland
1292724
Binnenland

Satudarah-leider zwijgt bij rechtbank

BREDA - Satudarah-president Angelo M. heeft maandag bij de rechtbank in Breda niets gezegd over de strafbare feiten waarvan hij wordt beschuldigd. Net als de andere hoofdverdachte Björn E. beriep hij zich op zijn zwijgrecht.

Drugsproducent

De motorclubbaas wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie, de productie van drugs, witwassen en wapenbezit. De zaak kwam in 2010 aan het rollen toen een politie-informant Björn E. aanwees. Die zou kwalitatief goede xtc en amfetamine maken en onder bescherming staan van de motorclub, vertelde de informant.

Het Openbaar Ministerie liet maandag weten dat het 292.000 euro wil van M. Dat bedrag zou hij hebben witgewassen, onder meer door twee Harley Davidson-motoren contant af te rekenen.

In totaal zijn in deze zaak negentien verdachten. De anderen verschijnen de komende twee weken voor de rechter. Onder hen zijn diverse Satudarah-leden. De meesten werden op 30 november 2011 opgepakt in onder meer Breda, Tilburg en Eindhoven. De vluchtende M. werd met behulp van een helikopter van de A2 bij Vianen geplukt. Bij de verdachten werden behalve drugs ook geld, wapens en een raketwerper gevonden.

Opsporing

De politie gebruikte een indrukwekkend arsenaal aan opsporingsmethoden. Daaronder een undercoveroperatie, observaties, het volgen van auto’s met peilbakens, telefoontaps en controle van gegevens van banken en autoverhuurbedrijven.

De strafeisen in het onderzoek, Akutam genaamd, klinken aan het eind van de maand. De rechtbank vonnist eind van het jaar of begin 2017.