Nieuws/Binnenland
1292729
Binnenland

Marokkanen aan top asielaanvragen

Amsterdam - Marokkanen vroegen in oktober het vaakst asiel aan in Nederland, gevolgd door Algerijnen en mensen uit Eritrea. Het aantal Marokkanen en Algerijnen is sinds juli van maand op maand aan het stijgen. In oktober voerden Marokko en Algerije opnieuw de lijst met nieuwe asielaanvragen aan.

Samen vormen ze een derde van het totaal van deze aanvragen, blijkt uit cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). In november vroegen bijna tweeduizend mensen voor het eerst asiel aan. Daarnaast kwamen ruim 1500 familieleden naar Nederland in het kader van gezinshereniging. Dat zijn voor het overgrote deel Syrische oorlogsvluchtelingen.

De Marokkanen en Algerijnen maken vrijwel geen kans in de Nederlandse asielprocedure, maar ze bezorgen de IND wel veel werk. Het is niet duidelijk waarom ze toch blijven komen. Mogelijk is een reden dat sommigen bij vrijwillige terugkeer naar hun moederland na het doorlopen van de procedure een bedrag meekrijgen van ongeveer 2000 euro.

Een andere mogelijke oorzaak is dat ze hoop putten uit een recente uitspraak van de rechtbank in Groningen. Daarin kreeg staatssecretaris Dijkhoff (Asiel) een tik op de vingers omdat hij het besluit niet goed zou hebben onderbouwd dat Marokko een veilig land is. Tegen dit vonnis loopt nog een beroepszaak. De Raad van State heeft alleen het besluit van de Groningse rechters hangende dit beroep opgeschort. Dat betekent dat asielzoekers kunnen worden teruggestuurd naar het Noord-Afrikaanse land.

In de asielcijfers valt verder op dat de derde grote groep asielzoekers, die uit Eritrea, voor een groot deel uit minderjarigen bestaat. Bijna twee derde van de 190 eerste asielaanvragen door deze groep werd gedaan door met name jongens die jonger dan 18 zeggen te zijn.

Het totale aantal nieuwe asielverzoeken is weer ietsje hoger dan vorige maand. Sinds de zomer zet deze stijging gestaag door, maar de aantallen zijn veel lager dan vorig jaar.