Nieuws/Binnenland
1292769
Binnenland

Politie peilt kwetsbaarheid na aangifte

GRONINGEN - De politie doet steeds meer om slachtoffers van criminaliteit te helpen. Wie aangifte doet, krijgt extra hulp en indien nodig bescherming. Een aangifte kan mensen in gevaar brengen en ze kunnen zelfs opnieuw slachtoffer worden van een misdrijf. Daarom maakt de politie een zogenoemde kwetsbaarheidsanalyse.

„De beoordeling en bescherming van slachtoffers is niet nieuw. Maar het gestructureerd uitvragen bij ieder slachtoffer wel”, aldus politiechef Oscar Dros maandag. „In het verleden gingen we uit van de intuïtie en onderbuik van agenten.” Bij de nieuwe benadering van slachtoffers gaat de politie daar niet langer alleen vanuit. „Elk slachtoffer reageert anders op een delict. Een ingeslagen autoruit raakt de één totaal niet, terwijl een ander helemaal van slag kan zijn.”

Dros noemt de nazorg voor slachtoffers wel een extra belasting voor de politie, die het toch al erg druk heeft. De zorg die wordt geboden hangt af van het soort delict. Bij moordzaken bijvoorbeeld wordt een familierechercheur ingezet en bij veel voorkomende criminaliteit zoals vernieling of diefstal is het verloop te volgen via de politiewebsite.

De nieuwe procedure, waarbij agenten geregeld extra vragen zullen stellen aan slachtoffers over hun veiligheidsgevoel, moet in 2018 standaard zijn.