Nieuws/Binnenland
1292774
Binnenland

Belangrijke boodschap vandaag op Wereld Diabetesdag

Jaarlijkse oogcontrole kan blindheid voorkomen

AMSTERDAM - Veel diabetespatiënten denken ten onrechte dat verlies van gezichtsvermogen bij het ouder worden hoort.

Dit blijkt uit een onlangs in 41 landen uitgevoerde studie naar twee oogaandoeningen die het directe gevolg zijn van complicaties bij diabetes. Aan het onderzoek deden ruim 4300 patiënten mee (ook Nederlandse) en zo’n 2300 zorgverleners.

Bij diabetische retinopathie, kortweg DR, kan een aanhoudend hoge bloedsuikerspiegel de bloedvaten aan de achterzijde van het oog beschadigen. Diabetisch macula-oedeem (DME) treedt op wanneer vocht uit de bloedvaten zich ophoopt in het netvlies en het zicht wazig maakt.

Wanneer beide aandoeningen niet tijdig worden ontdekt en/of behandeld, kan blindheid het gevolg zijn. Zo’n 86 procent van de Nederlandse deelnemers aan dit zogenoemde DR-Barometer-onderzoek geeft aan dat oogaandoeningen door diabetes wel degelijk invloed heeft op het dagelijks leven. Hoe langer iemand een vorm van diabetes heeft, hoe groter de kans op oogproblemen, stelt het Oogfonds vandaag op Wereld Diabetesdag, met als thema ’Eyes on Diabetes’. ,,Na twintig jaar zijn bloedvaatjes in het netvlies bij meer dan tachtig procent van alle diabetespatiënten beschadigd.”

Iedereen met diabetes type 1 en type 2 loopt risico deze ziekten te ontwikkelen. Dit kan worden voorkomen door middel van een risicobeoordeling, een vroegtijdige diagnose en een passende behandeling van diabetes.

Belangrijke symptomen van diabetische retinopathie zijn, aldus het Oogfonds, minder scherp zien, een wazig of vervormd beeld. kleuren minder helder zien, dubbelzien, bewegende vlekken of slierten in het gezichtsveld en nachtblindheid en pijn. Welke klachten iemand heeft, hangt af van de ernst van de schade en welk deel van het netvlies is aangetast. Vaak ontstaan klachten pas in een laat stadium als het netvlies al flink beschadigd is. Het advies voor alle diabetespatiënten is daarom om de ogen minstens één keer per jaar te laten controleren.

Diabetes blijft een van de grootste problemen voor de volksgezondheid wereldwijd. Het aantal mensen met diabetes is sinds 1980 bijna verviervoudigd tot 415 miljoen volwassenen.

De ’DR-barometer’, is onlangs gelanceerd in het kader van een samenwerking van deskundigen van de International Federation on Ageing (IFA), de International Diabetes Federation (IDF), de International Agency for the Prevention of Blindness (IAPB) en farmabedrijf Bayer.