Nieuws/Buitenland
1292857
Buitenland

Priebus stafchef Trump

Trump en Priebus

Trump en Priebus

WASHINGTON - President-elect Donald Trump kiest de voorzitter van de Republikeinse Partij als zijn stafchef in het Witte Huis. Dat heeft Trump zondag bevestigd.

Trump en Priebus

Trump en Priebus

De benoeming van Reince Priebus, behorend tot de gevestigde orde van de partij, zou zorgen over de koers van het Witte Huis onder Trump wegnemen. Priebus ligt goed in de verschillende geledingen van de Republikeinse Partij.

De andere kandidaat voor de functie was Trumps campagnemanager Stephen Bannon. Het hoofd van het conservatieve Breitbart News verhuist mee naar het Witte Huis en wordt strategisch adviseur.

Met zijn keuze voor Priebus lijkt Trump af te wijken van zijn toezegging om af te rekenen met, wat hij noemde, ’business-as-usual Washington insiders’.

De chef van de staf is de hoogste medewerker van de president in het Witte Huis en een sleutelfiguur in zijn entourage. Priebus is sinds 2011 voorzitter van het Nationale Republikeinse Comité (RNC) dat nationaal de leiding heeft over Trumps Republikeinse partij.

Trump neemt op 20 januari het Witte Huis over van Barack Obama. De keuze voor de stafchef is doorgaans de eerste belangrijke benoeming van de nieuwe president.