Nieuws/Buitenland
1292872
Buitenland

Zwemtocht van vijf maanden is begonnen

Man die als kind bijna verdronk wil Atlantische Oceaan overzwemmen

DAKAR - Een 38-jarige Brit is zondag in Senegal begonnen aan de zwemtocht van zijn leven. Oud-politieman Ben Hooper wil als eerste mens zwemmend de Atlantische Oceaan oversteken. De barre tocht naar Brazilië is ruim 3200 kilometer lang. Hooper verwacht in maart 2017 een Braziliaans strand in Natal te bereiken.

Een twaalfkoppige bemanning, verdeeld over twee boten, moet hem bijstaan tijdens de overtocht. Via een zender is de tocht van Hooper rechtstreeks te volgen via zijn website.

Hooper heeft drie jaar getraind voor de helse klus. „Ik doe dit voor mijn dochter en kan niet wachten om van start te gaan”, zei Hooper toen hij in Dakar over het strand richting de oceaan liep. De zwemmer denkt in totaal acht uur per dag pauzeren op de boot Big Blue. Hij kan er eten en slapen.

Water speelt een prominente rol in het leven van de Brit. „Toen ik vijf jaar was, verdronk ik bijna in een zwembad in België. Sinds dat moment heb ik iets met water. Drie jaar geleden belandde ik in een depressie. Ik vond dat ik voor mijn dochter een daad moest stellen om weer op het juiste pad te komen. Niemand heeft ooit een oceaan overgezwommen. Er hebben zelfs meer mensen op de maan gestaan, maar dit heeft niemand ooit gepresteerd.”

Hooper zal camouflerende zwemkleding dragen die hem moet beschermen tegen aanvallen van bijvoorbeeld haaien. Het grootste gevaar tijdens de vijf maanden durende zwemtocht is volgens Hooper echter uitdroging. „Maar ik mag vooral mijn dochter niet teleurstellen.”