Nieuws/Buitenland
1292873
Buitenland

Bij daglicht wordt schade goed zichtbaar

Twee doden in Nieuw-Zeeland

WELLINGTON - Bij de zware aardbeving in Nieuw-Zeeland zijn zeker twee doden gevallen. Premier John Key zei dat er geen aanwijzingen waren dat het aantal slachtoffers zal stijgen maar hij sloot dat ook niet uit. Een slachtoffer verloor het leven toen een pand instortte in de toeristenplaats Kaikoura.

Het Zuidereiland werd aan het begin van de nacht opgeschrikt door een zware aardbeving van 7.8. Het epicentrum lag op ongeveer 100 kilometer van de stad Christchurch. De schok is in het hele land gevoeld.

Tsunami

Als gevolg van de beving ontstonden vloedgolven van 3 tot 5 meter hoog. De golven bereikten in de nacht de oostkust van Nieuw-Zeeland. Op verschillende plaatsen ging een tsunami-alarm af. Bewoners van de kustregio werd geadviseerd hoger gelegen gebied op te zoeken. Na de zwaarste beving deden zich meerdere zware naschokken voor, laat de Nederlandse Patricia Bouwens weten vanuit het kleine plaatsje Linkwater.

De waarschuwing gold ook voor het zuidelijk deel van het Noordereiland en de Chathameilanden, op circa 800 kilometer ten oosten van het Zuidereiland in de Grote Oceaan. De eilandengroep behoort ook tot Nieuw-Zeeland.

Stroom valt uit en schade aan woningen

In Wellington zijn honderden mensen de straat op gerend. Op meerdere plekken is de stroom uitgevallen. Ook werden enkele gebouwen, waaronder hotels, ontruimd. Op Twitter staan talloze foto’s van schade aan woningen.

Een aardbeving met een kracht van 6,3 in de regio veroorzaakte in Christchurch in februari 2011 185 doden en vele honderden gewonden en er werden 10.000 panden zwaar beschadigd. In februari dit jaar beefde Christchurch opnieuw, maar toen was er alleen materiële schade.

Great to see the motorway signs in Wellington giving good advice: pic.twitter.com/MYP9jis1w0— Newshub Politics (@NewshubPolitics) November 13, 2016 The tsunami threat is for the east coast of all New Zealand (including Christchurch, Wellington and the Chatham islands) #eqnz pic.twitter.com/z85tsZ0e27— MCDEM (@NZcivildefence) November 13, 2016 UPDATE: Tsunami warning issued after magnitude-7.4 quake hits New Zealand https://t.co/BBJtjFbb7z pic.twitter.com/khz9t94b4s— CBS News (@CBSNews) November 13, 2016 So my swimming pool came in to visit after the earthquake #eqnz pic.twitter.com/43Voi7xOtr— Dawesy (@MikeDawesNZ) November 13, 2016 Our chimney thought it would introduce itself to the neighbours #eqnz pic.twitter.com/GTOpJeD49r— Richard Bicknell (@dickbicknell) November 13, 2016 Cheers for the concern all, everyone's ok. Here's the kitchen... #eqnz pic.twitter.com/moGd0zTaKj— Richard Bicknell (@dickbicknell) November 13, 2016 That's caused a mess! #earthquake #eqnz #wellington pic.twitter.com/DKg3G9jWzn— Steve Donaldson (@darthdonaldson) November 13, 2016