Nieuws/Buitenland
1292889
Buitenland

Parijs herdenkt aanslagen

PARIJS - Parijs stond zondag op sobere wijze stil bij de slachtoffers van de aanslagen precies een jaar geleden, waardoor 130 mensen omkwamen. President François Hollande bezocht samen met de burgemeester van de Franse hoofdstad Anne Hidalgo de plekken waar terroristen dood en verderf zaaiden.

De soberheid was vooral op verzoek van de nabestaanden. Hollande gaf gehoor aan het verzoek door geen toespraken te houden. Hij begroette wel nabestaanden.

Hollande en Hidalgo onthulden op alle plaatsen van de aanslagen een gedenkplaat. Ze deden dat als eerste bij het Stade de France in Saint-Denis. Daarna bezochten de twee in Parijs de vier bars en restaurants waar terroristen nietsvermoedende gasten doodschoten.

Als laatste gingen Hollande en Hidalogo naar de concertzaal Bataclan waar negentig mensen werden vermoord door drie terroristen. Het theater is zaterdagavond voor het eerst sinds de aanslagen weer opengegaan, met een concert van de Britse zanger Sting.

De nabestaanden en familie van de slachtoffers verzamelden zich in het stadhuis van het 11e arrondissement van Parijs aan de Place Léon Blum. In deze wijk vonden de aanslagen voor het grootste deel plaats. Enkele nabestaanden voerden daar het woord.

Lees ook: ‘Mensen kwamen huilend de zaal uit’