Nieuws/Buitenland
1292892
Buitenland

’Trump wil binnen jaar van klimaatverdrag af’

NEW YORK - Donald Trump wil de VS na zijn aantreden als Amerikaanse president binnen een jaar terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs. Dat heeft een bron rond Trump gemeld aan Reuters.

Trump zegt onder de opzegtermijn van vier jaar te kunnen stappen door een verdrag uit 1992 op te zeggen. Dat verdrag geldt als basis voor het akkoord, dat werd gesloten in 2015. Ook kan Trump met een presidentieel bevel de Amerikaanse deelname beëindigen, zegt de bron.

Leugen

Al tijdens zijn campagne heeft de aanstaande president gezegd dat hij het klimaatakkoord, waarin bijna 200 landen afspraken hebben gemaakt over het terugdringen van broeikasgassen, liever kwijt dan rijk is. Volgens de Republikein is klimaatverandering een leugen. Ook zegt hij dat de Verenigde Staten, verantwoordelijk voor 18 procent van de wereldwijde uitstoot, te veel worden benadeeld.

’Niet ver genoeg’

Het Milieubureau van de VN liet onlangs juist weten dat de doelstellingen in de klimaatovereenkomst niet ver genoeg gaan. Volgens het bureau moet de CO2-uitstoot met nog eens een kwart extra worden gereduceerd.

De staten wier handtekening onder het verdrag prijkt, verplichten zich de opwarming van de aarde te begrenzen tot 2 graden; maximaal 1,5 graad is het streven. De instrumenten daartoe hebben alle te maken met vermindering van uitstoot van diverse broeikasgassen. Tussen 2050 en 2070 moeten moet de verbranding van kolen, olie en as zo ver zijn beperkt dat de opwarming daadwerkelijk niet boven de 2 graden uitkomt.