Nieuws/Binnenland
1292905
Binnenland

Satelliet vernoemd naar 16-jarige uit Gelderland

Tijmen gaat de ruimte in

KOUROU - Nog een paar dagen wachten, dan gaat Tijmen 23.200 kilometer de ruimte in. Op donderdag wordt hij gelanceerd. Tijmen is een nieuwe satelliet. Die maakt deel uit van Galileo, het navigatienetwerk dat Europa aan het bouwen is.

De satelliet is vernoemd naar de zestienjarige Tijmen van Kraaij uit Gelderland. Hij won in januari 2012 een Nederlandse tekenwedstrijd voor negen- tot elfjarigen, waaraan ongeveer tweehonderd kinderen meededen. De wedstrijd was uitgeschreven door de Europese Unie, de drijvende kracht achter Galileo.

Netwerk

Galileo zal de komende jaren uitgroeien tot een netwerk van 27 satellieten. Elke sonde wordt vernoemd naar een kind uit een EU-lidstaat. België leverde bijvoorbeeld Thijs, die in 2011 de ruimte inging. Tegelijk met Tijmen worden donderdag ook Lisa (Hongarije), Antonianna (Italië) en Kimberley (Malta) gelanceerd. Dan zijn er achttien satellieten in een baan rond de aarde.

De lancering van Tijmen en de andere satellieten is om 14.06 uur Nederlandse tijd, vanaf de ruimtebasis Kourou in Frans-Guyana. Ruim drie uur later komen de vier satellieten een voor een aan op hun werkplekken.

Galileo is het grootste ruimtevaartproject uit de Europese geschiedenis. Europa wil een alternatief opzetten voor het overal gebruikte gps-netwerk, dat van het Amerikaanse leger is. Galileo helpt straks niet alleen auto’s en schepen om van A naar B te komen. Reddingsdiensten kunnen de nauwkeurige gegevens gebruiken bij zoekacties, en legers bij aanvallen. In de verre toekomst moeten zelfs vliegtuigen veilig op de automatische piloot kunnen landen dankzij Galileo.

Op het project is echter veel kritiek. Het kost ruim 4 miljard euro om alle satellieten te bouwen en in een baan rond de aarde te brengen. Daarna kost de exploitatie ongeveer 800 miljoen euro per jaar. Tegenstanders vinden dat een verspilling van belastinggeld.