Nieuws/Binnenland
1292907
Binnenland

Nederlandse Patricia in Nieuw-Zeeland:

’Er blijven maar schokken komen’

LINKWATER - Slapen is er even niet bij voor toeristen in Nieuw-Zeeland. „Er blijven maar naschokken komen, mensen renden hier de straat op”, vertelt Patricia Bouwens vanuit het plaatsje Linkwater.

Ze werd wakker geschud door de zware aardbeving die Nieuw-Zeeland zondag trof. „Ik dacht eerst dat ik droomde. Wat raar, dacht ik. Ik had nog nooit een aardbeving meegemaakt. Maar toen begonnen de lichten te flikkeren. Ik hoorde de muren echt bewegen en zag ik dat mensen naar buiten renden.”

De Haarlemse was net op het Zuidereiland aangekomen en verblijft in een motel in het piepkleine plaatsje Linkwater. Ze reist alleen rond in het land. „Maar we zitten nu met zijn allen in de huiskamer. We hebben direct het nieuws aangezet, maar ze hebben hier geen idee hoe groot de schade in het land is.”

Haar motel heeft de beving goed doorstaan. Op het oog is er geen schade, al zeiden de eigenaren wel dat ze nog nooit zo’n zware trilling hadden meegemaakt. De gasten zijn vooral geschrokken. „De naschokken zijn nog altijd stevig. Ik heb al mijn spullen voor de zekerheid ingepakt, zodat ik weg kan als het nodig is.”

Bouwens zou de komende twee weken nog rondreizen over het eiland, dat vaker wordt getroffen door bevingen. Ze hoopt dat de schade meevalt en ze haar trip kan vervolgen. „Ze denken hier dat de weg naar Picton dicht is, maar de andere kant op gaat het vaak goed. Alleen is het aardedonker nu, het gebied is heel dunbevolkt. Dus we kunnen nog niet zien hoe de omgeving eraan toe is.”