Nieuws/Binnenland
1292986
Binnenland

200 tegenstanders Zwarte Piet aangehouden

ROTTERDAM - De politie Rotterdam heeft ongeveer 200 actievoerders van de protestgroep Kick Out Zwarte Piet aangehouden wegens overtreding van het demonstratieverbod. De demonstranten waren verdeeld over twee bussen onderweg naar Maassluis. De actiegroep had aangekondigd dat ze zouden komen, maar dit niet officieel gemeld bij de gemeente.

ME-bussen zijn in grote getale aanwezig. Op Twitter is te zien hoe de actievoerders de bussen verlaten en bij elkaar gedreven worden door een grote groep agenten.

De arrestaties lopen niet geheel vlekkeloos. Op beelden die via Twitter verspreid worden is te zien hoe de actievoerders die niet meewerken hardhandig de arrestatiebussen in worden geduwd, tegen de grond worden gewerkt en worden ’geslagen met stokken'.

Volgens een woordvoerster van de politie konden de actievoerders nog naar Maassluis, maar hebben ze er zelf voor gekozen in Rotterdam te blijven. ,,We wilden de groep escorteren naar Maassluis, maar dat wilden de demonstranten niet. We hebben toen al gezegd dat er demonstratieverbod gold, maar dat negeerden ze. We hebben ze daarom aan moeten houden.''

Een bus met actievoerders werd uiteindelijk onder politiebegeleiding naar het politiebureau in Maassluis gebracht. Daar wordt per individu bekeken of er iets ten laste wordt gelegd.

Een deel van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet wist de politie te slim af te zijn. Zij zijn uiteindelijk alsnog naar de intocht van Sinterklaas in Rotterdam gegaan. #Intocht pic.twitter.com/r2Os8zLMlj— Marjan Boelsma (@MarjanBoelsma) 12 november 2016 Het gaat er hardhandig aan toe bij arrestatie anti-zwarte piet-activisten in Rotterdam. #kinderfeest pic.twitter.com/A92krLega2— robert bas (@robertpbas) 12 november 2016 RT @JuL1ta: Inmiddels VIER bussen van de ME. Meer dan 10 agenten. #intocht #KickOutZwartePiet pic.twitter.com/glR49uWDVL— Martijn de Koning (@Martijn5155) November 12, 2016 We are unlawfully stoppen and held back by the @Politie to exercise our right to protest #blackface #sinterklaas #maassluis #intocht pic.twitter.com/JYVf1Ivozj— Eduard Mangal (@Eduard_Mangal) November 12, 2016 Omsingeld in rotterdam #intocht #KickOutZwartePiet pic.twitter.com/KwWIoEB9XM— BrigadierKitten (@BrigadierKitten) November 12, 2016