Nieuws/Buitenland

Lab manipuleerde mogelijk ruim 10.000 tests

ANP

MANCHESTER - Een forensisch laboratorium in de Engelse stad Manchester heeft mogelijk meer dan 10.000 zaken in Engeland en Wales benadeeld door data te manipuleren. De analyses moeten worden overgedaan, maar in sommige gevallen is dat niet mogelijk. De politie zei dat het vertrouwen in het strafrechtsysteem door deze beschuldigingen is beschadigd.

ANP

Driekwart van de zaken van 42 verschillende politieorganisaties betroffen verkeersdelicten, zoals rijden onder invloed van drugs. De andere betreffen zwaardere criminele vergrijpen. Vooralsnog zijn er geen gevolgen voor verkrachtings-, gewelds- of moordzaken, zei de organisatie van politiecommandanten tegen de zender ITV.

Na nieuwe testen zijn twee zaken tegen chauffeurs die drugs hadden gebruikt geseponeerd en het hof van beroep moet zich opnieuw buigen over twee fatale verkeersongevallen. Vijftig zaken zijn vervallen omdat er geen monsters meer waren om opnieuw te testen.

Affaire

Twee medewerkers van het lab zijn aangehouden en vijf anderen zijn verhoord over de mogelijke manipulatie. De eerste twee werkten ook in een ander laboratorium, waar nu eveneens een onderzoek wordt gehouden naar mogelijke beïnvloeding van testresultaten.

De affaire kwam begin dit jaar op kleinere schaal aan het licht. The Guardian meldde in februari dat er bij het forensisch onderzoek voor 484 politiedossiers geknoeid was met de resultaten. Het ging om bloed-, speeksel- en haartests. Mogelijk heeft de hoge werkdruk door aanhoudende bezuinigingen een rol gespeeld. Er was al gewaarschuwd voor verlies van kwaliteit. Nu blijkt het schandaal nog veel omvangrijker dan gedacht.

Lees meer over