Nieuws/Binnenland
1293084
Binnenland

Ex-lid No Surrender ontvoerd en zwaar mishandeld

Groninger hardhandig uit motorclub gezet

Leden van motorclub No Surrender nemen afscheid van een overleden lid.

Leden van motorclub No Surrender nemen afscheid van een overleden lid.

GRONINGEN - De recherche in Noord-Nederland onderzoekt een ernstige mishandeling en ontvoering van een man uit Groningen door leden van de motorclub No Surrender. Het slachtoffer is een ex-lid.

Leden van motorclub No Surrender nemen afscheid van een overleden lid.

Leden van motorclub No Surrender nemen afscheid van een overleden lid.

Dat heeft de politie aan De Telegraaf bevestigd.

De politie heeft inmiddels één verdachte opgepakt voor de zeer intimiderende actie tegen de 47-jarige Groninger, een 28-jarige vrouw uit het Drentse dorp Eelde.

De Groninger was recent in ’bad standing’ de club uitgezet: een soort ’oneervol ontslag’. Dat gebeurt als een lid zich niet aan de regels houdt of uit eigen beweging de club verlaat. Iemand moet dan een boete betalen en de tattoos van de club verwijderen. Vaak moeten uitgestapte leden ook hun motor inleveren.

Naar woning gelokt

Het oud-lid werd maandag naar een woning van een ex-vriendin in Eelde gelokt. Plotseling verliet de vrouw de kamer en liepen enkele leden van de motorclub No Surrender naar binnen.

Het ex-lid zwaar werd mishandeld in de woning en bedreigd. De politie onderzoekt of de man ook gedrogeerd zou kunnen zijn. Na de mishandeling sleepten de mannen van No Surrender hem in een busje. In een bos lieten ze de Groninger in hemd en short in de bittere kou alleen achter.

Ambulance

Hij wist een woning in het dorp Glimmen te bereiken waar de bewoonster meteen de politie inschakelde. De ernstig geïntimideerde en mishandelde man werd meteen met een ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd. „We onderzoeken of er een link is tussen de ontvoering en de motorclub No Surrender. Op meerdere plekken is inmiddels uitgebreid technisch onderzoek gedaan”, aldus politiewoordvoerder Sylvia Sanders.

Het verhaal van het ex-lid van de motorclub wordt gestaafd door forensisch onderzoek in de woning van de vrouw, die nu een relatie heeft met een ander lid van No Surrender. In het huis zijn bloedsporen gevonden en andere aanwijzingen.

Angst

Dat de man een verklaring heeft afgelegd en aangifte heeft gedaan is zeer bijzonder. De politie krijgt vaker signalen van ernstig geïntimideerde leden of ex-leden van motorbendes, die vervolgens uit angst voor keiharde represailles geen openheid van zaken en aangifte durven te doen. Vaak moeten ze duizenden euro’s betalen.

De recherche Noord-Nederland zegt nu meerdere intimidaties van ex-leden van No Surrender in het noorden te onderzoeken. In de zaak van de 47-jarige, mishandelde en ontvoerde Groninger sluit de politie nieuwe aanhoudingen niet uit.