Nieuws/Binnenland
1293410
Binnenland

Vogelgriep is besmettelijke variant

Den Haag - De dode futen en kuifeenden die gisteren zijn aangetroffen in Monnickendam hebben de zeer besmettelijke H5N8-variant van het vogelgriepvirus.

Dat laat het ministerie van Economische Zaken weten aan De Telegraaf. Gisteravond heeft staatssecretaris Van Dam uit voorzorg een landelijke ophok- en afschermplicht ingevoerd voor alle bedrijven die vogels houden voor de productie van vlees en eieren.

Particulieren met kippen wordt geadviseerd om hun dieren binnen te houden. Het virus is eerder aangetroffen bij vogels in onder andere Duitsland, Oostenrijk en Hongarije.

De variant van het virus betekent vooralsnog geen risico voor de gezondheid van de mens.

Helikopters

Rijkswaterstaat zet helikopters in om de vogelsterfte rond het Markermeer en Wolderwijd in kaart te brengen. Op deze locaties zijn grote aantallen dode vogels aangetroffen. Uit steekproeven blijkt dat het om vogelgriep gaat.

De gemeente Waterland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, GGD en Rijkswaterstaat zijn donderdag een grote operatie gestart om alle aangetroffen vogels weg te halen.

Het ministerie van Economische Zaken heeft aan het begin van de avond laten weten dat er dode vogels zijn aangetroffen met de zeer besmettelijke variant H5N8. Voor mensen is er geen gevaar, maar voor kippen is het virus dodelijk.