1293449
Binnenland

Brandweer kreeg weer minder geld gemeenten

INTERACTIEVE GRAFIEKEN - Brandweerkorpsen moeten het dit jaar weer met minder geld doen. In acht veiligheidsregio’s heeft de brandweer dit jaar minder budget gekregen van de gemeente. In totaal wordt er waarschijnlijk zo’n 22 miljoen euro bezuinigd.

In zeven regio’s werd het budget verhoogd.

Naar verwachting geven gemeenten dit jaar 22 miljoen euro minder uit aan de brandweer dan vorig jaar. In 2015 stond in totaaal nog 1.129 miljoen euro op de gemeentebegrotingen, dit jaar is dat 1.107 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

In zeven veiligheidsregio’s staat in 2016 meer geld voor de brandweer op de gemeentebegrotingen dan in het voorgaande jaar, in acht regio’s dalen de begrote uitgaven juist.

Sinds 2010 is fors bezuinigd op de brandweer en daar lijkt weinig verandering in te komen. Het aantal vrijwilligers neemt af en volgens de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers zijn bezuinigingen voor veel vrijwilligers een reden om te stoppen.

In sommige regio’s zijn brandweerlieden in januari nog in actie gekomen tegen de bezuiningen. De brandweer Amsterdam Amstelland rukte toen uit protest alleen nog maar uit in geval van een ’echte brand’. Het beroepskorps vond dat hun zorgen niet serieus genomen worden door de brandweerleiding.

Ook is er actie gevoerd vanweg een conflict tussen werkgevers en de vakbonden over de verhoging van de pensioenleeftijd. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) wil die oprekken van 55 naar 62 jaar. Voor de brandweerlieden is dat onacceptabel. Zij willen tot hooguit hun 59e doorwerken in de uitrukdienst.