Nieuws
1293472
Nieuws

Roodstandlimiet van €250 kan niet

Wie onder een kredietregistratie wil uitkomen door de roodstand te verlagen naar €250, kan slechts bij enkele banken terecht.

Alleen bij ASN Bank kan het limiet voor roodstand op €250 worden ingesteld, blijkt uit een rondgang van het Financieel Dagblad. Bij SNS en Regiobank, net als ASN onderdeel van de Volksbank (voormalig SNS), kunnen klanten kiezen voor een limiet van €100 of €200.

Met deze limieten hoeven consumenten niet geregistreerd te worden bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Die maakte onlangs bekend dat vanaf 1 december ook kredieten vanaf €250 met een looptijd van 1 maand geregistreerd worden. Daaronder valt ook de mogelijkheid tot roodstaan. Voorheen werd vanaf €500 geregistreerd.

Bij andere grootbanken is een limiet voor roodstand onder de €500 niet mogelijk. ABN Amro, Rabobank en ING bieden limieten vanaf €500. Op de website van ING wordt veel geklaagd over het ontbreken van de optie €250. Daar wordt nu gekeken of limieten van €250 of minder aangeboden kunnen worden, meldt de bank aan het FD.  Sommige rekeninghouders van ING hebben wel een roodstandlimiet van €250 omdat de bank dit vroeger wel aanbood.

Rabobank zegt geen verzoeken te hebben gehad voor een limiet van €250. Bij ABN Amro zijn er geen plannen om het huidige minimale limiet van €500 te verlagen omdat hier meer kosten bij komen kijken.   

Een registratie bij het BKR hoeft geen gevolgen te hebben zolang het om een ‘positieve’ registratie gaat. Deze kan veranderen in ‘negatief’ als niet aan betalingsverplichtingen wordt voldaan.