Nieuws/Binnenland
1293697
Binnenland

’Je moest het met 30 andere mannen doen’

Pikante details affaire Heleen Mees: ’Illusies zonder seks’

Heleen Mees

Heleen Mees

„Hij vertelde mij dat je het met dertig andere mannen moest doen.” Deze zin heeft Heleen Mees gestuurd in een mailtje naar de vrouw van Willem Buiter, de hoofdeconoom van Citygroup met wie Mees kort een affaire had. Deze zin en meer details zijn te vinden in een vonnis van een Amsterdamse rechtbank dat op aandringen van tijdschrift Quote woensdag is gepubliceerd.

Heleen Mees

Heleen Mees

De getrouwde econoom Willem Buiter (67) besloot drie jaar geleden feministe Mees (48) in New York aan te klagen wegens seksuele intimidatie en stalking, nadat hij een geheime affaire met haar had willen beëindigen. Mees werd vier dagen vastgezet in de beruchte ’Rikers Island’-gevangenis en kwam pas vrij nadat een loodgieter haar borgtocht had betaald.

’Misschien medische aandacht nodig’

In de door haar aangespannen rechtszaak probeerde Mees te bewijzen dat de Buiters onrechtmatige uitlatingen hadden gedaan. Vorige week verloor Mees deze rechtszaak echter. Het vonnis werd woensdag gepubliceerd, op aandringen van Quote. Eerder wist ze deze zaak ook niet te winnen in de Verenigde Staten.

Het bewuste mailtje met de zin over de dertig mannen zou uiteindelijk terechtkomen bij de decaan van de economiefaculteit van de Universiteit van Tilburg. Het leverde het ontslag van Mees op, die er tot 2012 universitair hoofddocent was. Het mailtje was doorgestuurd door de vrouw van Willem Buiter voorzien van de tekst: „misschien heeft ze wat medische aandacht nodig.”

’Erotische obsessie’

Ook andere berichten werden aangehaald in de rechtszaak. Zo blijkt Buiter in maart 2014 op zijn Facebook-pagina te hebben gezet dat Mees een ’erotische obsessie’ voor hem kreeg nadat hij haar had gevraagd als begeleider voor zijn promotieonderzoek. Willem Buiter zou nooit op deze verzoeken zijn ingegaan. Hij zou zelfs haar thesis nooit hebben gelezen.

Buiter zou wel bijna 3500 pagina’s aan emails hebben gekregen van Mees waaronder ook pikantie afbeeldingen. Hierbij zou Mees zich regelmatig als iemand anders hebben voorgedaan. Ze zou Willem Buiter bijna dagelijks telefonisch lastig hebben gevallen. Buiter zie hierover: „op het einde kreeg ze illusies zonder seks.”

Seksuele relatie

Mees is het niet met deze lezing eens en zou graag willlen deze uitlatingen gerectificeerd zouden worden. Buiter heeft al wel eerder toegegeven een seksuele relatie met haar te hebben gehad van september 2008 tot de zomer van 2009.