Nieuws/Buitenland
1293995
Buitenland

Meerderheid wil af van macht van de rijken

WASHINGTON - Een meerderheid van 72 procent van de Amerikaanse kiezers wil af van de macht die de rijken hebben. De economie werkt permanent in het voordeel van die groep. Liefst 75 procent van het electoraat wil een sterke leider die de macht terug pakt van de bezittende klasse.

Dat is de uitkomst van een onderzoek van Reuters/Ipsos national Election Day. Het ging om een peiling die onder meer dan 10.000 Amerikanen in alle staten werd gehouden, mensen die dinsdag hun stem bij de presidentsverkiezingen al hadden uitgebracht.

De kiezer, zo blijkt uit de peiling, heeft het niet zo begrepen op de huidige politieke partijen en de politici. Liefst 68 procent vindt dat de politiek zich weinig aan de 'gewone mensen' gelegen laat liggen. Ook de media, die verslag doen van wat de politiek doet en bezighoudt, komen er bepaald slecht vanaf. Driekwart (76 procent) van de kiezers vindt dat de grote media meer bezig zijn met geld verdienen dan met de waarheid vertellen.

Amerika, zo zei 57 procent van de ondervraagden, is Amerika niet meer. De kiezers kunnen zich niet goed meer met het land identificeren.