Nieuws/Binnenland
1294025
Binnenland

NZa valt binnen bij tandarts om inkoopfraude

Utrecht - Een Limburgse tandarts heeft vanmiddag bezoek gehad van de Nederlandse Zorgautoriteit, omdat hij geld zou bijverdienen aan inkoop van materialen, wat niet is toegestaan.

Al maanden doet de NZa onderzoek naar de fraude van tandartsen, die via geheime bv’tjes de inkoop van materialen regelen en zo stiekem toch een marge kunnen maken op de tandtechnische materialen. Daar krijgt de toezichthouder, net als de redactie van De Telegraaf, veel anonieme tips over bijverdiensten van tandartsen en tandartsketens.

Inkoopprijs over de kop

Op die manier laten tandartsen consumenten dus te veel betalen voor hun behandeling om er zelf beter van te worden. Tips over fraude van tandartsen melden dat sommige praktijkhouders wel 100 euro per kroon kunnen verdienen door ze voor Vietnamese prijzen in te kopen en voor Nederlandse prijzen te levern de patiënt. Ook implantaten zouden voor tientjes uit China te halen en voor 250 euro aan een patiënt te verkopen.

In augustus deed de NZa al een inval bij Tandzorg Groep Delft. Hierna kwamen nog meerdere berichten binnen, waartoe dit onderzoek in Limburg heeft geleid.

Oproep

De toezichthouder doet een oproep aan patiënten van tandartsen om hun rekening te controleren op of de praktijk ze de juiste prijs rekent voor materialen. Daarvoor oppert de NZa om de tandtechnieknota voor het plaatsen van kronen of bruggen te vragen, de inkoopprijs met bedragen op de factuur te vergelijken en toelichting te vragen aan de tandarts.

Mail ons

Tips over bijverdiensten van tandartsen via materiaalinkoop zijn ook welkom bij de redactie van De Telegraaf. Mail ons via deze link.