Nieuws/Binnenland
1294046
Binnenland

Diefstallen op Kunstmaand Ameland

AMELAND - Kunstmaand Ameland is de eerste dagen geteisterd door diefstallen. Vijf objecten met een totaalwaarde van zo’n vijfduizend euro zijn vanaf het begin tot en met afgelopen weekend gestolen. „Ik ben vandaag niet meer gebeld, dus dat is een goed teken”, aldus directeur Pieter Smit van de kunstmaand.

Het evenement wordt dit jaar voor de twintigste keer georganiseerd op het eiland. Overal op het eiland zijn kunstwerken, theaterstukken, poëzievoordrachten en muziekstukken te bezichtigen en te beluisteren.

Dure sjaals en vaas gestolen

Onder meer een vaas van de Zweedse kunstenaar Micke Johansson (waarde: 1600 euro) en twee sjaals van ontwerpstudie Teigetje & Woelrat (600 euro) zijn gestolen.

Wie er achter de diefstallen zit, is niet bekend. „Niemand heeft daar een idee van. Het verbaast ons. We zijn op de eilanden altijd een beetje naïef. We denken: dat gebeurt hier niet en nu gebeurt het toch.” Toch vermoedt Smit wel dat het gaat om ’professionals’. „Die misschien nu niet meer op het eiland zijn.”

Maatregelen genomen

De organisatie heeft maatregelen genomen. Zo moeten bezoekers hun handtassen en rugzakken op sommige plekken bij de ingang achterlaten en zijn er een paar camera’s opgehangen. „Maar we willen hier ook niet alles achter touwen hebben.”

Extra zuur voor de organisatie is dat ze niet verzekerd is tegen diefstal. Dat is te duur in verband met alle maatregelen die verzekeringen eisen. De stichting moet de vijfduizend euro dus zelf ophoesten. „We proberen ieder jaar met droge voeten de maand door te komen. Je bedelt soms voor een gratis kamer voor een kunstenaar die hier overnacht. Dan is het wel cynisch dat je dit geld moet betalen.”