Nieuws/Buitenland
1294057
Buitenland

’Brein aanslagen Parijs en Brussel bekend’

PARIJS/BRUSSEL - Inlichtingendiensten denken te weten wie vanuit Syrië opdracht gaf voor de bloedige aanslagen in Brussel en Parijs. Het zou gaan om een 32-jarige Belg van Marokkaanse komaf, Oussama Atar, heeft dinsdag de Franse krant Le Monde bericht.

Atar is al eerder genoemd als brein achter de aanslagen op 13 november vorig jaar in Parijs en 22 maart dit jaar in Brussel. Daarbij kwamen 163 mensen om het leven en pleegden negen terroristen zelfmoord. Atar heeft volgens de onderzoekers onder anderen de Irakese zelfmoordterroristen op pad gestuurd met de opdracht zich op te blazen bij het Stade de France in Saint-Denis.

Abou Ahmad in Syrië

De onderzoekers stellen dat de man onder de schuilnaam Abou Ahmad in Syrië verblijft en er een belangrijke figuur is in de beweging Islamitische Staat. Atar is een neef van de broers Khalid en Ibrahim Bakraoui, die in maart hun einde vonden als zelfmoordterroristen op de luchthaven van Brussel en in het metrostation Maalbeek.

De verdachte Belg zat eerder in Irak zeven jaar in de cel. Hij zou daar in contact hebben gestaan met al-Baghdadi, de leider van Islamitische Staat. Wegens ziekte stuurde Irak hem in september 2012 naar België terug. Over de periode daarna bestaat onduidelijkheid. Zijn naam verscheen volgens Belgische media in elk geval tot twee keer toe op een lijst met Syriëgangers. Waar Oussama Atar nu verblijft, is niet bekend. Hij zou afgelopen zomer in Brussel zijn gezien.