Nieuws/Binnenland
1294067
Binnenland

Novemberkou op komst: winterse temperaturen verwacht

Na het weekend zal het ’s nachts vriezen. Dan stroomt koude lucht vanuit Scandinavië over Nederland. Hierbij kan neerslag vallen in de vorm van natte sneeuw.

Maandag kunnen de winterkleren echt uit de kast, want het belooft een koude herfstdag te worden. Er trekt een aantal buien over het land en deze kunnen met korrelhagel gepaard gaan, aldus Weeronline.

Vooral in de middag schijnt ook af en toe de zon, maar het is zeker niet aangenaam met een koude noordoostenwind. De temperatuur komt niet hoger uit dan 6 of 7 graden. Alleen Zeeland haalt met een beetje geluk nog net 8 graden. Normaal is het ruim 10 graden begin november.

Meer winter dan herfst

De temperaturen op dinsdag en woensdag doen eerder aan een winterdag in januari denken dan aan een herfstdag begin november. Dinsdag beginnen we met vorst op uitgebreide schaal. De temperatuur ligt in gebieden waar het bewolkt is rond het vriespunt, maar waar het in de nacht breed is opgeklaard kan het zelfs matig vriezen met -5 tot lokaal -6 graden.

De middagtemperatuur ligt dinsdag rond 5 graden. In Groningen wordt het zelfs niet warmer dan 3 graden. Op de meeste plaatsen is het dinsdag droog met geregeld zon. Als toch een buitje ontstaat, kan korrelhagel en een vlok natte sneeuw vallen.

Zeldzaam koud

Kou aan het begin van de maand november is iets van vroeger. De laatste jaren is het telkens zeer zacht, zo werd het vorig jaar en twee jaar geleden in het zuiden ruim 20 graden. We moeten terug naar 2003 voor nog vroegere kou in het najaar.

Toen begon het eind oktober al flink te vriezen met in het binnenland temperaturen van 5 tot 8 graden onder het vriespunt. Ook viel de eerste sneeuw die zelfs eventjes bleef liggen. Voor vergelijkbare kou aan het begin van november moeten we terug naar 1997. Tot de jaren 90 kwam dit nog regelmatig voor. Door de klimaatverandering is het najaar sterk opgewarmd.