Nieuws/Binnenland
1294093
Binnenland

OM: Ook kroongetuige Ros te vertrouwen

SCHIPHOL - Kroongetuige Fred Ros heeft "authentiek" verklaard en als kroongetuige een "solide indruk" gemaakt.

Dat zeiden de advocaten-generaal Cynthia de Jong en Frits Posthumus vanmorgen tijdens de tweede dag van het requisitoir in Passage, de strafzaak over zeven liquidaties in de onderwereld tussen 1993 en 2006.

De verdediging van hoofdverdachte Dino Soerel heeft Ros altijd een "kroonleugenaar" genoemd, die het dossier napraatte. Volgens De Jong zou het "een bovenmenselijke prestatie zijn om leugenachtige verklaringen af te leggen die precies passen in de informatie in het dossier van meer dan vijfhonderd ordners dik."

Aanslag

Wat ook pleit vóór vertrouwen van Fred Ros, is dat hij geen geheim heeft gemaakt van zijn betrokkenheid bij de moord op Thomas van der Bijl, en de aanslag op Leen Bosnie, zegt de AG. Bovendien verschafte Ros justitie nieuwe informatie, die nog niet in het dossier zat.

De AG's Posthumus en De Jong schetsten hoe de criminele groep rond Willem Holleeder en Dino Soerel wanhopige pogingen deed om Ros binnenboord te houden, en te voorkomen dat hij zou overlopen naar justitie. Vergeefs. Daarna deden meerdere getuigen pogingen om Fred Ros de dubbele moord op Cor van Hout en Robert ter Haak in de schoenen te schuiven.

Niet omdat ze wilden helpen om die moorden op te lossen, maar uit wraak vanwege het overlopen van hun voormalige partner in crime naar justitie, zeggen de AG's. "Het was de bedoeling om de geloofwaardigheid van Ros als kroongetuige te ondermijnen, en ervoor te zorgen dat de overeenkomst met justitie niet doorging."

Sjaak B.

Één van de getuigen die zich daaraan schuldig maakte was Sjaak B., zegt het OM. B. raakte in 2015 in Panama zwaargewond bij een aanslag op zijn leven. Hij liet officier van justitie Betty Wind weten dat hij werd gemarteld, en aan handen en voeten gebonden op een ziekenhuisbed lag. Om haar hulp te krijgen, appte B. informatie aan Wind over de dubbele moord. Fred Ros zou niet op de motor hebben gezeten waarop ook de schutter zat.

Eenmaal in Nederland trok hij die verklaring in, en zei hij dat hij Wind had misbruikt om uit Panama te komen. Het OM hecht echter meer geloof aan zijn eerdere verklaringen over Ros. Kroongetuige Fred Ros werd eerder door de rechtbank tot een gevangenisstraf van dertig jaar veroordeeld. Het OM beloofde in ruil voor zijn getuigenis in hoger beroep de strafeis te halveren.

Lees de tweets vanuit de rechtbank terug: