Nieuws/Binnenland
1294103
Binnenland

Ombudsman wil oplossing verdwenen pensioen

DEN HAAG - Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) moet haast maken met het vinden van een oplossing voor ambtenaren in de Caribische gemeente St. Eustatius die pensioengeld zijn kwijtgeraakt. Die oproep doet de Nationale Ombudsman dinsdag omdat er, ondanks een eerdere toezegging, nog geen financiële regeling voor deze mensen is getroffen.

Na de staatskundige hervorming van de Nederlandse Antillen in 2010 werd een groep ambtenaren op Bonaire, Saba en St. Eustatius ernstig gedupeerd. De eilanden kregen de status van Nederlandse gemeente. Maar na de bijbehorende overdracht van de opgebouwde pensioenen bleek de administratie niet compleet waardoor sommige ambtenaren tot vijftien pensioenjaren kwijtraakten.

De ombudsman onderzocht alleen de huidige situatie op St. Eustatius naar aanleiding van een klacht die vanaf dat eiland werd ingediend. Het gaat op dit eiland om naar schatting enkele tientallen docenten en andere ambtenaren. De partij 50Plus stelde eerder dat het, inclusief Bonaire en Saba, om in totaal honderden ambtenaren gaat.

Nu de gemeente St. Eustatius, verantwoordelijk voor de problematiek, niet in staat blijkt de ontbrekende gegevens snel boven tafel te krijgen doet de ombudsman een oproep aan Plasterk als coördinerend minister om haast maken met een oplossing.