Nieuws/Binnenland
1294111
Binnenland

’Heringa niet strafbaar bij hulp zelfdoding’

Albert Heringa

Albert Heringa

DEN HAAG - Albert Heringa zou niet strafbaar moeten zijn omdat hij zijn hoogbejaarde moeder in 2008 hielp een einde aan haar leven te maken. Dat oordeel van het hof Arnhem dient in stand te blijven, adviseert de advocaat-generaal de Hoge Raad naar aanleiding van het cassatieberoep dat het Openbaar Ministerie instelde tegen de uitspraak van het hof.

Albert Heringa

Albert Heringa

Heringa had zijn 99-jarige moeder geholpen een einde aan haar leven te maken en werd daarvoor aangeklaagd. De rechter oordeelde aanvankelijk dat Heringa schuldig was aan hulp bij zelfdoding, maar legde geen straf op. In hoger beroep werd hij vorig jaar helemaal vrijgesproken. Tegen deze vrijspraak is cassatie ingesteld. De Hoge Raad verwacht op 14 maart 2017 uitspraak te doen in deze zaak.

De moeder van Heringa verbleef in een verzorgingstehuis, leed aan hartfalen, had ernstige rugklachten en was nagenoeg blind. Heringa besloot zijn moeder te helpen met sterven toen hij zag dat ze zelf pillen verzamelde die niet geschikt waren voor zelfdoding. Dat gebeurde nadat een arts geen euthanasie wilde uitvoeren.