Nieuws/Binnenland
1294113
Binnenland

Geldsmijtrel bij politie blijft niet zonder gevolgen

Oud-korpschef Bouman legt werk neer

Gerard Bouman

Gerard Bouman

Den Haag - Oud-korpschef Bouman legt tijdelijk zijn politiewerkzaamheden neer nu zijn rol in een financieel schandaal wordt onderzocht. Na overleg met minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) is dat besloten.

Gerard Bouman

Gerard Bouman

Dat zal de VVD-bewindsman vandaag aan de Kamer schrijven, melden bronnen aan De Telegraaf.

Eerder was er kritiek op het feit dat Bouman bleef werken als duurbetaald politie-adviseur terwijl zijn rol in een groot schandaal met de ondernemingsraad van de politie wordt onderzocht. In de oppositie klonk breed de roep om de man, die nog steeds 185 duizend euro per jaar verdient, op non-actief te zetten.

Van der Steur gaf eerder geen sjoege, maar zal de Kamer nu melden dat er in goed overleg besloten is dat Bouman tijdelijk zijn werkzaamheden neerlegt. Naar verluidt behoudt Bouman wel zijn riante salaris.

’Geldsmijtrel’

De ondernemingsraad van de politie kon, toen Bouman nog aan het roer stond, grote bedragen declareren voor onder meer decadente feestjes. Het is de vraag in hoeverre de toenmalige korpschef dit toestond in ruil voor steun aan zijn beleid.

Gisteravond werd bekend dat de volledige Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie is opgestapt. Het vertrouwen is beschadigd en dienders op straat hebben daar last van, concludeerde de COR zelf.

Boumans positie leek helemaal onhoudbaar omdat hij voor de politie als adviseur optreedt in het Caribisch gebied. Hij moest daar over integriteitsproblemen rapporteren, terwijl juist zijn eigen integriteit nu in twijfel wordt getrokken. Het zorgde ervoor dat agenten op de Antillen zijn kritiek op de gang van zaken daar, makkelijk wegwuifden.

De Nederlandse Politiebond juicht het besluit toe.