Nieuws/Binnenland
1294116
Binnenland

Na aandringen van oppositie

Ook Opstelten en Van der Steur onderzocht

DEN HAAG - In het externe onderzoek naar oud-korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie wordt ook gekeken naar de rol van de toenmalige minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten en die van de huidige, Ard van der Steur. Bijna de voltallige oppositie had hierop aangedrongen.

Van der Steur voldoet aan deze wens, blijkt dinsdag uit een brief van hem aan de Tweede Kamer. De oppositie wil onder meer weten of de steun van de centrale ondernemingsraad is 'gekocht' voor de enorme reorganisatie bij de politie.

De onderzoekers kijken naar de betrokkenheid van Bouman bij de misstanden van de centrale ondernemingsraad (COR) van de Nationale Politie. Intern onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat de COR een flink deel van haar geld uitgaf aan onder meer feestjes, diners en inhuur van imagocoaches.

Betrokkenheid wordt onderzocht

De commissie bekijkt wat de betrokkenheid van de voormalige korpschef was bij de toezicht op de financiën van de COR. Ook wordt gekeken of zijn handelswijze op dit vlak invloed heeft gehad op de besluitvorming van de ondernemingsraad.

Afgesproken is dat Bouman gedurende het onderzoek geen werkzaamheden meer verricht voor de politie. Ook dat wilde de oppositie graag. Bouman adviseert de politie sinds zijn vertrek als korpschef.