Nieuws
1294119
Nieuws

CZ zorgpremie met 7,5% omhoog

Tilburg - De basisverzekering van zorgverzekeraar CZ is in 2017 7,90 euro per maand duurder dan dit jaar. De maandpremie van 112,85 euro is volgens CZ daarmee nog verre van kostendekkend.

Dat maakt CZ vandaag bekend. De premie is die van de naturapolis (zorg-op-maatpolis), waarbij zorg alleen volledig vergoed wordt als de zorgverlener een contract heeft met CZ. Bij de goedkopere Zorgbewustpolis (108,90 euro) geldt hetzelfde, maar is de vergoeding voor niet gecontracteerde aanbieders 70% in plaats van 75%. De restitutiepolis (Zorgkeuzepolis 119,05 euro) vergoedt zorg bij alle aanbieders, tot excessieve tarieven.

Duurdere zorg

De verzekeraar stelt dat de zorgverzekering in de afgelopen jaren voor een premie ver onder de kostprijs werd aangeboden, omdat CZ veel reserves teruggaf (in 2016 ruim een half miljard).

Volgens CZ blijven de zorgkosten flink stijgen, omdat minister Schippers (Volksgezondheid) het basispakket heeft uitgebreid en dat nieuwe dure geneesmiddelen beschikbaar zijn gekomen. CZ verwacht dat in de komende jaren zorgkosten met 3 à 4% blijven stijgen.

Niet kostendekkend

De premie van de basisverzekering bij CZ in 2017 zou volgens de verzekeraar pas kostendekkend zijn als de verzekeraar die met 20,25 euro per maand zou verhogen tot €125,20. Dat bedrag besteedt CZ per verzekerde aan zorgkosten. CZ past per verzekerde 12,35 euro bij uit haar reserves.

Meer dan 20%

„Meer van onze overreserve inzetten voor 2017 zou heel onverstandig zijn”, motiveert bestuursvoorzitter Wim van der Meeren. “Dan moet onze premie het jaar erop, in 2018, met meer dan twintig procent omhoog! Daar durf ik bij onze verzekerden niet mee aan te komen.

DSW

Eind oktober publiceerde de kleinere zorgverzekeraar DSW al de zorgpremie. Die verhoogde de premie met 9,25 euro per maand en dus 111 euro per jaar. DSW heeft dit jaar voor het eerst geen restitutiepolis meer, omdat de verzekeraar te strenge voorwaarden hanteerde.

Ander zorgverzekeraars hebben nog tot 19 november om hun zorgpremies bekend te maken en bekend te maken met welke zorgaanbieders ze een contract hebben voor zorg in 2017.