Nieuws/Buitenland
1294127
Buitenland

Royals gaan tekeer tegen The Sun

Eerder dit jaar was het Koningin Elizabeth die de meest succesvolle tabloid The Sun aanklaagde. Die waagde het om te stellen dat de politiek neutrale Elizabeth heimelijk een voorstander van een Brexit was. Een rechtszaak volgde. De motivatie van de krant deugde niet, aldus een tuchtcommissie. The Sun trok zich er niets van aan. Nu is het prins Harry die van leer trekt tegen The Sun.

Hoewel de krant niet met naam en toenaam wordt genoemd in de verklaring van de prins over de onheuse wijze waarop zijn vriendin Meghan Markle wordt aangepakt, is het duidelijk dat vooral de berichtgeving van The Sun hem dwarszit.

De ’laster op de voorpagina’, waar de verklaring van Kensington Palace van rept, heeft betrekking op een Sun-cover waarop verwezen wordt naar het pornoverleden van Markle. The Sun, het boegbeeld van het News-imperium van mediamagnaat Rupert Murdoch, kon afgelopen week niet genoeg krijgen van verhalen over prins Harry’s nieuwe liefde.

De krant zelf weigert te reageren op de aantijgingen van Kensington Palace. Op de website van de krant ligt de nadruk van de berichtgeving op het feit dat de prins toegeeft dat hij een relatie heeft met de Canadese actrice.

Het is trouwens niet alleen The Sun die de afgelopen week pagina’s besteedde aan de nieuwe vriendin van de prins. Ook serieuze media als The Daily Telegraph en zelfs The independent (verschijnt alleen nog op internet ) konden geen genoeg krijgen van de in hun ogen spannende relatie. Daarbij werd veelvuldig melding gemaakt van het ’donkere’ bloed van Markle. Ook wordt nu al openlijk gesuggereerd dat Buckingham Palace (lees: de koningin) moeite zou hebben met het feit dat Markle enkele jaren geleden scheidde van haar eerste echtgenoot.

De heftige toon van de verklaring in opdracht van prins Harry is zodanig dat Britse media zonder twijfel terughoudender zullen zijn in hun berichtgeving, is de algemene verwachting.

Op sociale media krijgt de prins veel steun. Bij gokkantoren is inmiddels nauwelijks nog geld te verdienen aan een weddenschap dat er een huwelijk zal volgen tussen prins Harry en Meghan Markle.