Nieuws/Binnenland
1294172
Binnenland

’Maak Groningen Airport Eelde toegangspoort’

EELDE - Omwonenden van Groningen Airport Eelde zien het vliegveld graag uitgroeien tot een luchthaven met veel commerciële vluchten. Uit een inspraakronde blijkt dat 86 procent kiest voor de optie Toegangspoort van het Noorden. Voor de twee alternatieven, doorgaan als klein, recreatief vliegveld of als luchthaven speciaal voor vakantievluchten, kozen respectievelijk 8 en 5 procent van de mensen.

De aandeelhouders van Groningen Airport Eelde presenteerden dinsdag de resultaten van een publieksconsultatie die een maand heeft geduurd en bijna 2600 reacties opleverde. De provincies Drenthe en Groningen en de gemeenten Assen, Groningen en Tynaarlo behoren tot de aandeelhouders.

Opvallend veel mensen die hebben gereageerd gaven niet alleen hun voorkeur door maar namen ook de moeite om die uitgebreid te motiveren. De reacties kwamen uit heel Noord-Nederland, verreweg het grootste gedeelte uit de nabije omgeving van de luchthaven.

’Geluidsoverlast en belasting milieu’

De belangrijkste argumenten tegen een grote groei van het vliegveld zijn geluidsoverlast van vliegverkeer en een te grote belasting van het milieu. Wie wel koos voor de toegangspoortfunctie deed dat onder meer vanwege het gemak van een luchthaven dichtbij en omdat investeren goed is voor het Noorden.

In 2015 maakten 210.000 passagiers gebruik van het vliegveld, een record. Een maand geleden bleek al uit onderzoek dat doorgaan als ’dé toegangspoort’ veel geld kan opleveren, terwijl de andere twee varianten vele tientallen miljoenen zouden kosten.