Nieuws/Buitenland
1294297
Buitenland

President Z-Korea door het stof

SEOUL - De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye heeft een nieuwe knieval gedaan in het politieke schandaal waar zij in verkeert. Ze heeft dinsdag aangeboden de benoeming in te trekken van de door haar aangewezen premier en het kiezen van een nieuwe eerste minister over te laten aan het parlement.

Park ligt onder vuur door de vermeende bemoeienis van haar vertrouwelinge en jarenlange vriendin Choi Soon-sil met regeringszaken. Choi zou verder haar positie en de vriendschap met de president hebben misbruikt voor eigen gewin.

Dinsdag was er een inval bij Samsung Electronics in Seoul. Justitie onderzoekt beschuldigingen dat Samsung omgerekend 2,8 miljoen euro beschikbaar stelde aan een bedrijf van Choi en haar dochter. Het geld is volgens het persbureau Yonhap mogelijk gebruikt om de paardrijtraining van de dochter te bekostigen. Zij was eerder lid van de nationale ruiterploeg van het Aziatische land.

De aanklagers zouden op zoek zijn naar gegevens over de banden tussen Samsung en de Koreaanse ruiterfederatie. Die organisatie wordt ervan verdacht de regels te hebben veranderd om de dochter van Choi te bevoordelen.