Nieuws
1294500
Nieuws

Consumenten gaan elektriciteit aan elkaar verkopen

De blockchaintechnologie waar ook de bitcoin op draait, lijkt bij uitstek geschikt om een belangrijke rol te spelen op de energiemarkt, als in de toekomst de meeste stroom zal worden opgewekt op vele duizenden daken, in plaats van in een handvol centrales.

Met de verkoop van één megawattuur zonnestroom voor €45 door het Belgische Yuso aan het Nederlandse Priogen vond vrijdag tijdens het Emart Energy-congres in Amsterdam de eerste Europese energiedeal via de blockchain plaats.

Normaal gesproken vinden dergelijke transacties tussen professionele energiepartijen van enige omvang via energiebeurzen plaats, die in ruil voor een stevige vergoeding zijn leden een professioneel handelsplatform met de noodzakelijke liquiditeit biedt.

Voor een toekomst waarin een groot deel van de stroom door consumenten wordt opgewekt en verhandeld, zijn de platforms waar de groothandel plaatsvinden ongeschikt, al is het maar vanwege de kosten. „Kleinere partijen handelen daarom ook al buiten de beurs. Die regelen hun transactie per e-mail en betalen via de bank”, zegt Michael Merz van het Duitse bedrijf Ponton, dat de blockchainomgeving Enerchain ontwikkelde waarover Yuso en Priogen hun transactie uitvoerden.

Lees hier het gehele artikel over stroomopwekken via de blockchain.