Nieuws/Binnenland
1294903
Binnenland

Boer uit Someren verliest 'hagelproces'

ROTTERDAM - Hagel is hagel, daarover bestaat volgens de rechter geen onduidelijkheid. Een melkveehouder uit Someren betwistte dit om toch schade uitgekeerd te krijgen van zijn verzekeraar, maar zijn vordering is vrijdag door de kortgedingrechter in Rotterdam afgewezen.

Hagel is hagel, daarover bestaat volgens de rechter geen onduidelijkheid. Een melkveehouder uit Someren betwistte dit om toch schade uitgekeerd te krijgen van zijn verzekeraar, maar zijn vordering is vrijdag door de kortgedingrechter in Rotterdam afgewezen.

Het gaat om een gedupeerde van het noodweer op 23 juni van dit jaar. Bij die storm, met windsnelheden van wel 100 kilometer per uur, raakten meerdere gebouwen van de boer beschadigd door brokken ijs. Zijn verzekeraar Interpolis keerde niet uit, omdat de boer zich niet apart had verzekerd voor schade veroorzaakt door hagel.

Zijn polisvoorwaarden stellen volgens de rechter wat onder het begrip hagel moet worden verstaan, namelijk iedere vorm van neerslag die als ijskorrels neervalt, ongeacht de grootte daarvan. De boer meende echter dat zijn schade was ontstaan door de storm. Zonder al die harde windbewegingen zouden de ijsbrokken immers nooit zo groot geworden zijn, stelde hij.

De boer moet nu volgens de uitspraak ook de juridische kosten betalen. Deze zijn vooralsnog begroot op zo'n 3000 euro.

Interpolis zegt in een reactie tevreden te zijn ,,met het feit dat de rechter met deze uitspraak voor duidelijkheid heeft gezorgd''. De verzekeraar stelt daarbij de grote impact van het noodweer op 23 juni te begrijpen. Interpolis is nog bezig met het afhandelen van de schade van ruim 1300 boeren en tuinders. Naar schatting gaat het bij elkaar om een bedrag van ruim 160 miljoen euro.

Landbouworganisatie ZLTO is teleurgesteld over de uitspraak. ,,Dit heeft primair gevolgen voor de boer in Someren, maar er zijn nog 29 andere boeren met vergelijkbare claims. Die lijken nu ook kansloos", zegt woordvoerder Maarten Leseman. ,,Dit is slecht voor de reputatie van Achmea en Interpolis. Boeren stemmen met hun voeten."

Volgens ZLTO is ook een boer uit Sterksel naar de rechter gestapt vanwege een schadeclaim bij Aegon. ,,Dat zijn iets ruimere voorwaarden dus dat ligt anders dan bij Interpolis." Er zijn ongeveer tien andere boeren die die zaak op de voet volgen omdat ze ook met Aegon overhoop liggen.