Nieuws/Binnenland

Minister ’berust niet’ in vertrek Siemens

ANP

DEN HAAG - Het kabinet legt zich niet neer bij het aangekondigde vertrek van Siemens uit Hengelo. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) vraagt de directie van het Duitse industrieconcern om opheldering, zegde hij de Tweede Kamer toe op aandringen van onder meer de SP. „Stilzitten is niet aan de orde”, zei Wiebes, ook al is Siemens uiteindelijk eigen baas.

ANP

De race is nog niet gelopen, drukte Wiebes de Kamer en de tientallen bezorgde Siemens-werknemers op de publieke tribune op het hart. Het besluit van Siemens is nog niet definitief en „Siemens is een buitengewoon verantwoordelijke werkgever.” Dat was voor SP-Kamerlid Maarten Hijink niet genoeg. Hij wilde concrete plannen van de minister, maar Wiebes wil die niet op tafel leggen omdat dat de kans op slagen zou verkleinen.

Hijink vroeg Wiebes de bedrijfsleiding te wijzen op de tientallen miljoenen die de gemeente Hengelo heeft geïnvesteerd om het Siemens naar de zin te maken. Hij kreeg bijval van onder andere PvdA’er William Moorlag en D66’er Jan Paternotte, die sprak van „een morele plicht” van Siemens.

Urgentie

De minister deelt naar eigen zeggen „de oproep tot urgentie, de verontwaardiging en de strijdlust” van Hijink, maar wilde verder de kaarten tegen de borst houden.

De tientallen werknemers die naar het Binnenhof waren gekomen, vinden het onbegrijpelijk dat Siemens een gezonde en winstgevende fabriek wil sluiten. Bij de vestiging in Hengelo werken circa 650 mensen.

Lees meer over