Nieuws/Binnenland
1295017
Binnenland

Harry van Bommel gehypnotiseerd

Den Haag - De verstokte roker Harry van Bommel is gestopt. Sinds het SP-Kamerlid is gehypnotiseerd door een tandarts, heeft hij geen tabak meer aangeraakt. „Mensen zullen wel zeggen: hij is in trance.”

Van Bommel (54) rookt al sinds zijn zestiende en heeft verscheidende pogingen ondernomen om van zijn verslaving af te komen. Eén keer is hem dat zelfs voor een periode van acht jaar gelukt. Maar telkens verviel hij weer in zijn ongezonde gewoonte.

’Een tandarts verkoopt geen onzin’

Maar nu is het anders. Toen de socialist recent aanschoof bij tv-programma Pauw, ontmoette hij daar een tandarts. Die hield hem voor dat hij hem binnen een kwartier voorgoed van zijn verslaving af kon helpen. Door hem onder hypnose te brengen. Van Bommel had nooit wat op met dergelijke zaken. Zal wel sjamanisme zijn. Kwakzalverij. „Maar ik dacht: dit is een tandarts. Da’s toch tamelijk concreet. Die man verkoopt vast geen onzin. Toen heb ik met hem afgesproken.”

Binnen een kwartier was het gepiept. „Ik moest mijn ogen open doen en weer dicht. Ik was niet weg ofzo.” Na de behandeling toog hij naar de snackbar voor een broodje warm vlees. „Normaal gesproken heb ik daarna áltijd zin in een sigaret. Maar nu niet.” Ook de andere test heeft rookvrije Van Bommel inmiddels doorstaan. „Ik heb inmiddels al een stevig glas gedronken. Maar ook toen ben ik niet voor de bijl gegaan.”