Nieuws/Binnenland
1295020
Binnenland

Taxironselaars Schiphol net ’hyena’s’

Schiphol - Op de dag dat ook Uber-taxi’s voor komen rijden bij de aankomsthal van Schiphol, is er nog volop gedoe rondom de groep ronselende taxichauffeurs.

Een van hen wordt staande gehouden op het plein voor de aankomsthal, vanwege hinderlijk, opdringerig gedrag. Een marechaussee: “Dat gebeurt hier steeds en dat proberen we de kop in te drukken.”

Binnenin Schiphol Plaza vragen twee ronselaars op zachte toon “taxi?”. Dat is verboden, ze mogen hun diensten alleen aanbieden op de openbare weg. Twee toeristen die onderweg zijn naar buiten, bedanken. “We nemen de bus.”

Marja Huiberts rijdt voor een van de taxibedrijven met een concessie van Schiphol. Ze heeft geen goed woord over voor de mannen die klanten ronselen. “Hyena’s zijn het, ze gaan met zijn vijven tegelijk op een prooi af. En ze beledigen, gisteren noemde een me een oude heks, en vroeg of ik niet op mijn bezemsteel weg moest vliegen.”

Anouar: “Ik word een ronselaar genoemd, maar zie mezelf als een taxichauffeur die taxidiensten aanbiedt. Er zitten rotte appels tussen, maar dat geldt voor elke branche.” Volgens Anouar worden er maatregelen tegen de groep genomen omdat Schiphol niets aan ze verdient, in tegenstelling tot Uber en de andere taxibedrijven. “Dat vinden ze vervelend.” Volgens een Schiphol-woordvoerder is dat onzin. “De ronselaars gedragen zich hinderlijk tegen passagiers, die we goed willen kunnen bedienen.”

Oud-minister Ernst Hirsch Ballin en zijn vrouw staan met koffers op een bushalte te wachten. Vlak ervoor liepen ze straal langs de ronselaars. “Ik heb onmiddellijk bedankt.”