1295026
Binnenland

’Veertig procent inhuurarbeiders geen juiste papieren’

Havens broeinest illegalen

Ook in de grootste haven van Europa, Rotterdam, werken illgalen.

Ook in de grootste haven van Europa, Rotterdam, werken illgalen.

ROTTERDAM - Zeehavens zijn een broeinest van illegale arbeiders uit het buitenland. Deze goedkope krachten worden voor tijdelijke klussen vaak via tussenpersonen geworven. Veertig procent beschikt echter niet over alle juiste papieren als ze zich melden.

Ook in de grootste haven van Europa, Rotterdam, werken illgalen.

Ook in de grootste haven van Europa, Rotterdam, werken illgalen.

Dat blijkt uit onderzoek onder 2200 bedrijven van IQ-Pass, die databanken met persoonsgegevens beheert voor haven- en industriële complexen. In die 40% zit iedereen van wie één of meer benodigde documenten ontbreken of vervalst zijn, zoals geldig paspoort, diploma, verklaring van goed gedrag, werkvergunning en A1-verklaring voor de fiscus.

„Bedrijven riskeren hoge boetes als er sprake is van ingehuurde werkers die niet aan de regels voldoen. Ook de veiligheid kan in het geding zijn, als er mensen worden aangenomen met kwade bedoelingen of die op de zwarte lijst van Interpol staan. Jaarlijks is er tijdelijk werk voor 135.000 buitenlanders van 75 nationaliteiten”, zegt topman Sven Withofs van IQ-Pass.

De controles aan de poort worden volgens hem aangescherpt om het kaf tijdig van het koren te scheiden. „Daardoor is de verwachting dat er steeds meer illegalen tegen de lamp gaan lopen”, meent hij.

Oud-minister Rita Verdonk, die met haar ’CVmonitor’ sollicitanten op betrouwbare CV’s checkt, bevestigt de schokkende cijfers. „Wij hebben soortgelijke ervaringen. Soms is er sprake van onwetendheid of onnozelheid, maar even vaak van opzet en fraude. Vele sollicitanten creëren bewust hun eigen werkelijkheid met valse documenten.”

De Inspectie SZW deelt jaarlijks meer dan duizend geldboetes uit voor overtreding van de Wet Arbeid Vreemdelingen. „Dat kost de overtreder 8.000 euro per ingehuurde werker. De straf geldt voor de hele keten van opdrachtgever tot onderaannemer en uitzendbureau”, aldus de SZW-woordvoerder.

Volgens Niek Stam van FNV Havens deugt er niks van deze inhuurpraktijken. „Onze cao’s worden ondermijnd, vakbonden buiten de deur gehouden, arbeidsinspecteurs omgekocht. Puur om op klussen te besparen. Het hoge percentage zwartwerkers verbaast me niks. Daar waarschuwen wij al langer voor.”

Havenbedrijf Rotterdam, ondernemersvereniging Deltalinqs en koepelorganisatie Vomi schrikken van het gesjoemel. „Bedrijven horen vooraf te controleren wie ze in huis halen. Ik ga ervan uit dat onze leden dat doen”, zegt directeur Mark Ammerdorffer van brancheclub Vomi voor diensten in de procesindustrie.