Nieuws/Buitenland
1295128
Buitenland

Vermoedelijke terrorist opgepakt in Berlijn

Gevangenis waar Jaber al-Bakr zich ophing.

Gevangenis waar Jaber al-Bakr zich ophing.

BERLIJN - Drie weken na de arrestatie van de Syrische jihadist Jaber al-Bakr, die zich in zijn cel ophing, is in Berlijn nog een vermoedelijke terrorist opgepakt. Het OM verdenkt de man ervan lid te zijn geweest van Islamitische Staat. Onderzoek heeft uitgewezen dat hij contact heeft gehad met een IS-kopstuk in Syrië dat verantwoordelijk is voor het beramen van aanslagen in het buitenland.

Gevangenis waar Jaber al-Bakr zich ophing.

Gevangenis waar Jaber al-Bakr zich ophing.

„Van hem heeft hij toestemming gekregen op korte termijn een terreurdaad voor te bereiden gericht tegen mensen in Duitsland”, maakten de autoriteiten donderdagavond bekend in Karlsruhe. Daar wordt hij met voorrang voorgeleid aan de rechter die moet beslissen of hij in voorarrest blijft. Springstof of wapens zijn niet gevonden.

De politie hield de verdachte aan in een woning in Berlijn-Schöneberg. Hij beweerde Syriër te zijn en 27 jaar oud. Volgens de inlichtingendienst is hij Tunesiër die zich uitgeeft als Syrisch oorlogsvluchteling. Hij zou in de Duitse hoofdstad zijn ingetrokken bij een hulpverlener. Daarvoor zat hij in een opvangcentrum op het oude vliegveld, waar hij zich volgens de Duitse media agressief gedroeg en weg moest.