Nieuws/Binnenland
1295163
Binnenland

’Party Paarlberg’ zondag weer achter tralies

DEN HAAG - Witteboordencrimineel Jan-Dirk Paarlberg moet zich aanstaande zondag weer in de gevangenis melden. Dat heeft de Haagse rechtbank zojuist bepaald.

Justitie riep hem vorige week op om het resterende deel van zijn straf van vier jaar uit te zitten.

Volgens de gevallen vastgoedhandelaar is hij te ziek om te worden opgesloten. Hij spande een kort geding aan tegen de Staat, dat gisteren in Den Haag diende. Directe aanleiding voor justitie om aan zijn strafonderbreking een einde te maken, was het verschijnen van Paarlberg op een feestje van Barry Hay van de Golden Earring.

Hoewel Paarlberg naar eigen zeggen doodziek is, bezocht hij niet alleen de party maar is hij voortdurend in het openbaar te zien. Tijdens de zitting gisteren betoogde zijn advocate dat Paarlbergs aorta, ofwel zijn hartslagader, levensgevaarlijk verwijdt bij stress. Die stress doet zich met name voor in de gevangenis. De verwijding zo zou gevaarlijk kunnen zijn, dat Paarlberg overlijdt.

Volgens de advocaat van de Staat loopt het allemaal niet zo’n vaart. Paarlberg kan prima worden gedetineerd in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen, pleitte hij. Medische verklaringen onderbouwen dat, volgens justitie. Zijn gezondheid zou daar intensief worden gecontroleerd en de stress in de inrichting wordt zoveel mogelijk beperkt. Ook Holleeder werd na een hartoperatie opgenomen in het gevangenisziekenhuis en daar met succes verpleegd.

Volgens Paarlberg is de stress in Scheveningen sowieso te groot en zou hij – mocht de rechter vandaag beslissen dat hij toch weer de cel in moet- het liefst naar de gevangenis in Lelystad gaan. Paarlberg zegt dat de levensbedreigende stress daar veel minder is. Ook dat verzoek werd afgewezen. De veroordeelde vastgoedhandelaar, die samen met Holleeder Willem Endstra’s geld zou hebben weggesluisd, was zelf gisteren niet aanwezig. Een verzoek van zijn advocate om de zaak achter gesloten deuren te behandelen werd afgewezen.