Nieuws/Buitenland
1295318494
Buitenland

Schutter in politiekleding richt bloedbad aan in Canada

PORTAPIQUE - Een 51-jarige man in politiekleding en een tot politiewagen vermomde auto heeft in de Canadese plaats Portapique een bloedbad aangericht en zeker 16 mensen doodgeschoten. Onder hen is een politieagent. Ook de schutter, Gabriel Wortman, is in een vuurgevecht met de veiligheidsdiensten omgekomen. Daarmee bedraagt het dodental nu 17. Dat hebben de lokale autoriteiten bekendgemaakt.Het is het grootste schietdrama in Canada sinds decennia.

Hoeveel slachtoffers de man, tandarts van beroep, precies heeft gemaakt, is nog onduidelijk omdat op meerdere plekken mensen zijn neergeschoten. Zo werden bij een huis meerdere lijken aangetroffen. Het was laat op de avond toen de man toesloeg.

De autoriteiten vermoeden dat de schutter zijn eerste slachtoffers gericht uitzocht. Daarna koos hij zijn slachtoffers willekeurig.

De politie kreeg zaterdag een melding van een schietpartij in Portapique. Daarbij zijn meerdere mensen geraakt. Een zoektocht van ruim twaalf uur eindigde met een achtervolging en de dood van de schutter en een agent. De agente van Royal Canadian Mounted Police is de 23-jarige Heidi Stevenson, moeder van twee kinderen.

Een andere agent raakte gewond, maar verkeert niet in levensgevaar. Tijdens de achtervolging werden zo veel mogelijk mensen in de omgeving ’s nachts gewaarschuwd om binnen te blijven, zo mogelijk een schuilkelder in te duiken, en de schutter niet te benaderen.

Politieagent Heidi Stevenson van de Royal Canadian Mounted Police (RCMP) werd doodgeschoten in door de 51-jarige schutter.

Politieagent Heidi Stevenson van de Royal Canadian Mounted Police (RCMP) werd doodgeschoten in door de 51-jarige schutter.

De schutter had volgens de Canadese politie een deel van een politie-uniform aan en reed in een auto die erg veel leek op een politiewagen. Het lijkt dus een voorbereide actie en geen impulsieve daad. Ooggetuigen zagen dat de man op de snelweg achtervolgd werd door politieauto’s.

Veiligheidsdiensten in het Canadese Nova Scotia na een vuurgevecht met de schutter die zeker dertien mensen om het leven bracht.

Veiligheidsdiensten in het Canadese Nova Scotia na een vuurgevecht met de schutter die zeker dertien mensen om het leven bracht.

Schok

De premier van de provincie Nova Scotia, waar Portapique ligt, reageert geschokt. „Dit is een van de meest zinloze geweldsdaden in de geschiedenis van onze provincie. We staan met heel Nova Scotia achter alle slachtoffers en nabestaanden”, aldus Stephen McNeil. De Canadese premier Justin Trudeau sprak van „een vreselijke situatie.”

Over het motief van de dader, een 51-jarige tandarts, is nog niets bekendgemaakt. Al zei de politie tijdens een persconferentie dat wordt onderzocht of de schietpartij mogelijk iets te maken heeft met de coronauitbraak. In Canada zijn niet-essentiële bedrijven gesloten om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Portapique is een plattelandsstad in het midden van Nova Scotia aan de Cobequid baai.