Nieuws/Binnenland
1295468
Binnenland

„Ik was achtelozer geworden”

Wiebes redt het vege lijf

DEN HAAG - Staatssecretaris Wiebes (Financiën) zegt zijn lesje geleerd te hebben van de hele situatie rond de riante vertrekregeling bij de Belastingdienst. Daarmee lijkt hij vooralsnog het vege lijf gered te hebben, maar de Tweede Kamer houdt zijn gangen scherp in de gaten.

„Ik was achtelozer geworden”, zo reflecteerde Wiebes woensdagavond op zijn eigen handelen tijdens het vervolg van het debat over de goudgerande vertrekregeling voor belastingambtenaren. „De grote les voor mij is dat er permanente waakzaamheid moet zijn over wat ik ergens van vind, over wat er goed gaat en wat niet, en wat ik aan de Kamer moet melden.”

Na een serie moeizame debatten nam de Tweede Kamer uiteindelijk genoegen met de mea culpa’s en beloftes van beterschap van de staatssecretaris. Een grote zorg van de Kamer is nog wel dat de fiscus ondanks de uit de hand gelopen vertrekregeling, goed moet blijven functioneren. Zo gingen er bij verschillende afdelingen meer, of andere mensen weg dan de bedoeling was.

Verschillende Kamerleden durven er bovendien, na alles wat er gebeurd is, niet zonder meer van uit te gaan dat Wiebes hier voldoende grip op heeft. De staatssecretaris moest daarom de Kamer beloven dat hij zo transparant en precies mogelijk zal communiceren over de risico’s die door de vertrekregeling bij de fiscus zijn ontstaan en hoe hij die gaat oplossen. Volgens de staatssecretaris is de continuïteit van de Belastingdienst momenteel nog wel gewaarborgd.

Het volgende penibele debat voor Wiebes kondigt zich echter alweer aan. Onlangs bleek dat bij de fiscus jarenlang bezwaarschriften van tienduizenden burgers op onrechtmatige wijze zijn afgehandeld. De staatssecretaris heeft dat ook toegegeven, maar de Kamer wil nu tot de bodem uitzoeken hoe ook dat zo mis kon gaan.

De Belastingdienst kent een geschiedenis van problemen die onder de pet zijn gehouden. Wiebes heeft reeds aangekondigd het als zijn missie te zien om die cultuur te doorbreken.