Nieuws/Binnenland
1295475
Binnenland

Bestuurder Tilburg verdacht van doodslag

TILBURG - Justitie verdenkt de man (23) die een week geleden in Tilburg een echtpaar doodreed van doodslag dan wel van dood door schuld. Het voorarrest van hem is gisteren met veertien dagen verlengd. Zijn 3 jaar jongere broer, eigenaar van de auto, is dinsdagavond vrijgelaten. Wel blijft hij verdachte. Dat laat een woordvoerster van het OM weten.

Bij het ongeval van vorige week donderdagavond kwamen Henriëtte (59) en Bert van der Veeken (62) uit Rijen om het leven. Ze staken de Bredaseweg in Tilburg over toen Faissal D. (23) het stel schepte. Na de botsing reed hij door en parkeerde hij zijn zwaarbeschadigde Volkswagen Polo in een nabijgelegen woonwijk. Zes uur later meldde D. zich - mede onder druk van zijn familie en na een klopjacht van de politie - op het bureau. Sindsdien zit hij vast.

Bewust

Experts zeggen dat het Openbaar Ministerie met de verdenking van doodslag erg hoog inzet. „Bij doodslag in het verkeer moet aangetoond worden dat de bestuurder de bedoeling had een ander te doden”, zegt raadsman Joris van ’t Hoff, gespecialiseerd in verkeersstrafrecht. „Al rijdt iemand gevaarlijk en tientallen kilometers te hard; het wil dan nog niet zeggen dat die persoon bewust de aanmerkelijke kans aanvaardde dat er sprake kan zijn van een ongeval met dodelijke afloop.”

Als voorbeeld noemt Van ’t Hoff het fatale ongeval waarbij op Koningsdag in Breda de 3-jarige Nassim Douiri overleed. De advocaat staat Elias A. (18) bij die op het moment van de botsing 80 kilometer per uur reed waar 30 was toegestaan. Justitie zwakte de aanklacht van doodslag twee weken geleden af naar dood door schuld, waar de rechtbank overigens ook een celstraf voor kan uitdelen. Donderdag is de uitspraak in die zaak.

Ook voormalig verkeersofficier Koos Spee zegt dat doodslag in het verkeer lastig te bewijzen valt. „Je moet kunnen aantonen dat een bestuurder hoorde te begrijpen dat een dodelijk ongeval kon gebeuren én dat die persoon dat risico op de koop toe nam. Dood door schuld is eenvoudiger te bewijzen. Dan is er een overlijden door een ernstige fout in het verkeer ”, aldus Spee.

Vooralsnog is onduidelijk of er in het geval van Faissal D. sprake is geweest van roekeloos rijgedrag voorafgaand aan het fatale ongeval. Zo is onder meer de gereden snelheid nog niet vastgesteld. De raadkamer bepaalt over twee weken of de Tilburger langer in voorarrest blijft.