Nieuws/Buitenland
1296229615
Buitenland

Premier Taliban spreekt voor het eerst bevolking toe

Mohammad Hassan Akhund (links) in Kabul.

Mohammad Hassan Akhund (links) in Kabul.

KABUL - Bijna drie maanden na zijn benoeming heeft regeringsleider Mohammad Hasan Akhund voor het eerst de inwoners van Afghanistan toegesproken. Zijn vooraf opgenomen audioboodschap werd zaterdagavond uitgezonden op de staatstelevisie. In de langverwachte toespraak riep hij de bevolking op dankbaar te zijn voor het Talibanregime. De premier was eerder bekritiseerd omdat hij niet sprak tijdens officiële bijeenkomsten.

Mohammad Hassan Akhund (links) in Kabul.

Mohammad Hassan Akhund (links) in Kabul.

Half augustus veroverden de Taliban de Afghaanse hoofdstad Kabul en namen de macht over na de terugtrekking van de internationale NAVO-troepen. Ze vormden begin september een overgangsregering met Akhund als minister-president. Miljoenen Afghanen zijn sindsdien hun belangrijkste bron van inkomsten kwijtgeraakt. VN-organisaties waarschuwen voor een humanitaire crisis in het land.

Hongersnood

In zijn toespraak zei Akhund dat de Taliban hun beloftes zijn nagekomen door hun strijd tegen buitenlandse troepen voort te zetten totdat een islamitische regering was gevormd en het land zich stabiliseerde. Hij stelde dat er hongersnood, werkloosheid en prijsstijgingen in het land waren voordat de militante islamisten aan de macht kwamen. De economische crisis zou kunnen worden opgelost als ongeveer negen miljard dollar (bijna 8 miljard euro) van de reserves van de Afghaanse centrale bank, waarvan het meeste in de Verenigde Staten geparkeerd staat, vrij zou komen.

De internationale gemeenschap had het regime gevraagd een grotendeels representatieve regering te vormen en de mensenrechten en vrouwenrechten te respecteren. Akhund zei dat zijn regering openstaat voor iedereen en dat de rechten van vrouwen worden gerespecteerd. In de huidige regering is echter meer dan 90 procent van de overheidsfunctionarissen afkomstig uit één etnische groep. Bovendien zitten er geen vrouwen in.