Nieuws/Binnenland
1296681466
Binnenland

Duizenden brokstukken van gecrashte Lancaster bij elkaar gelegd

De ’vliegtuigpuzzel’.

De ’vliegtuigpuzzel’.

OVERLOON - Zo’n vijftien vrijwilligers hebben zaterdag en zondag ruim tweeduizend brokstukken van een gecrashte bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog bij elkaar gelegd in het Oorlogsmuseum in Overloon. De resten van de 31 meter brede en 21 meter lange Lancaster NN775 worden vanaf 10 juli permanent tentoongesteld in het Brabantse museum.

De ’vliegtuigpuzzel’.

De ’vliegtuigpuzzel’.

„Wat mensen zien is een vliegtuigpuzzel. Uniek in de wereld, nergens anders wordt een vliegtuig zo tentoongesteld”, zei een woordvoerster van het museum zondag. Het vliegtuigwrak wordt geëxposeerd op een schuin dak, met de neus naar beneden. Op die manier is het silhouet goed te herkennen.

De Lancaster werd op 5 maart 1945 op de terugweg van een bombardement boven Gelsenkirchen getroffen door Duits luchtafweergeschut. Het toestel stortte bij het Belgische Glabbeek neer, met de neus recht naar beneden, om zich vervolgens meters diep de moerassige grond in te boren. De zeven bemanningsleden kwamen om het leven.

In 2016 werd het toestel opgegraven en konden drie stoffelijke overschotten worden geborgen. Na een lange zoektocht besloot de gemeente Glabbeek het toestel in eeuwige bruikleen te geven aan het Oorlogsmuseum. Gezien de omvang van het gevaarte zijn er namelijk maar weinig musea waar genoeg ruimte is voor het tentoonstellen van de Lancaster, aldus de woordvoerster.

Dit weekend werden de wrakstukken keurig gerangschikt op antslipmatten gelegd. „Dat is heel snel gegaan”, zei de woordvoerster. „De acht Belgische vrijwilligers van het Plane Hunters Recovery Team waren namelijk ook betrokken bij de opgraving van de Lancaster. Ze wisten precies welke stukken op welke plekken moesten liggen.”

„We missen her en der wat stukken. Het heeft immers jarenlang in de grond gelegen. Bovendien is één propeller van het toestel aangebracht op een herdenkingsmonument in Glabbeek. Maar voor de rest ligt alles nu op zijn plek. We begonnen zaterdag om 10.00 uur, en zondag om 14.00 uur was het klaar! We gaan het nu nog verder afwerken en er context aan geven. Bezoekers die er langs liepen stelden al vragen over wat het is wat ze zagen.”

Vanaf 10 juli komt onder de schuine schans waarop het toestel ligt een expositie over de luchtoorlog en er wordt een film vertoond over vrijheid.