Nieuws/Binnenland
1297263522
Binnenland

Oud-medewerker AIVD veroordeeld voor verduistering

ZWOLLE - Een voormalig medewerker van de AIVD is dinsdag door de rechtbank in Zwolle veroordeeld voor het verduisteren van ruim honderd computers van de geheime dienst. Hij kreeg acht maanden cel voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur opgelegd.

De diefstal kwam aan het licht toen een particulier bij fabrikant Dell zijn computer ter reparatie aanbood. Die computer stond op papier geregistreerd als eigendom van de AIVD. Via een reeks tussenpersonen kwam de recherche uit bij de 42-jarige IT-medewerker Victor G. Hij zou tussen januari 2019 en medio oktober 2021 de computers en beeldschermen hebben ontvreemd uit het gebouw van de AIVD in Zoetermeer, waar hij destijds werkte.

Zijn gezin is een van de vele slachtoffers in de Toeslagenaffaire. Hij werkte naar eigen zeggen voor de ene overheid en werd ’genaaid’ door de andere. Het was voor hem reden om tientallen computers van de geheime dienst te verduisteren, zo verklaarde hij.

Geen staatsgeheimen

Op de betreffende 102 computers stonden volgens de AIVD geen staatsgeheimen. Het waren voornamelijk nieuwe machines. G. raakte door deze zaak zijn baan kwijt en hij heeft een regeling met de AIVD getroffen om de dienst terug te betalen. De zaak is ernstig genoeg voor een onvoorwaardelijke celstraf maar dat zou zijn psychologische behandeling doorkruisen, zei de rechter die het vonnis voorlas. Daarom volstaat de rechtbank met een voorwaardelijke celstraf. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Via handelaar Herman P. (57) uit Drunen kwamen die computers op de markt. Hij wordt verdacht van heling. De handelaar kreeg dezelfde straf opgelegd.