Nieuws/Binnenland
1297451370
Binnenland

EU legt komst van Amerikaanse toerist wegens corona weer aan banden

Toeristen in Amsterdam.

Toeristen in Amsterdam.

BRUSSEL - Brussel Amerikanen kunnen binnenkort niet meer zomaar naar de Europese Unie reizen. De EU-landen hebben maandag afgesproken om de reisregels voor de Verenigde Staten weer aan te scherpen. De luchtvaartsector baalt enorm.

Toeristen in Amsterdam.

Toeristen in Amsterdam.

In juni is met de Amerikanen afgesproken om toeristen weer toe te laten in Europa. De VS beloofden om regels voor Europeanen te versoepelen, maar daar is niets van terechtgekomen. Nu het toeristisch hoogseizoen voorbij is trekken de EU-landen de teugels weer aan, formeel vanwege de coronasituatie.

Ook niet-noodzakelijke reizen uit Israël, Libanon, Montenegro, Noord-Macedonië en Kosovo mogen niet meer. Lidstaten mogen van de afspraak afwijken. Zo kunnen lidstaten kiezen om Amerikaanse toeristen te verwelkomen als ze kunnen aantonen dat ze volledig zijn gevaccineerd. Dat is tegen het zere been van de reiswereld: die zien liever dat ingeënte Amerikanen overal welkom zijn.

De Nederlandse luchtvaartkoepel Barin reageert onthutst op het EU-besluit, waar geen enkele lidstaat bezwaar tegen heeft gemaakt.

„De politiek reageert niet adequaat, de reiziger is opnieuw de dupe. Omdat elk Europees land eigen regels kan vaststellen, kan het weer één lappendeken tot gevolg hebben. Keer op keer bepleiten we Europese harmonisatie en weer laat de EU het liggen”, zegt voorman Marnix Fruitema. Volgens hem had men veel eerder met de Amerikaanse regering om tafel gemoeten om tot bilaterale afspraken te komen dat gevaccineerde reizigers overal welkom zijn.

KLM wil nog niet reageren zolang niet officieel duidelijk is wat Nederland gaat doen. De luchtvaartmaatschappij bouwde het netwerk in de afgelopen maanden weer voorzichtig op, nadat de grenzen weer deels waren geopend voor Amerikaanse reizigers. Zondag stelde een woordvoerder van KLM tegenover De Telegraaf dat nieuwe reisbeperkingen een ’enorme stap’ terug zijn voor KLM, dat voor corona veel Amerikaanse klanten had.

Deltavariant

De deltavariant van het virus waart in de VS stevig rond en de voortvarend begonnen vaccinatiecampagne is gestokt. Het aantal overleden coronapatiënten in augustus ligt met ruim 24.000 op het hoogste niveau sinds maart.