Nieuws/Binnenland
1297884
Binnenland

Vuurwerkslachtoffer doet verhaal

’Ik ben het levende bewijs hoe het níet moet’

Stefan Bakker wil mensen waarschuwen voor de gevaren van vuurwerk

Stefan Bakker wil mensen waarschuwen voor de gevaren van vuurwerk

WESTERHAAR - Met de door hemzelf gelanceerde website Vuurwerkslachtoffers.nl wil hij anderen behoeden voor de fout die hij zelf ooit maakte. Hoe gestunt met vuurwerk in een seconde het leven van Stefan Bakker (29) uit het Twentse Westerhaar volledig op z’n kop zette: „Ik ben het levende bewijs hoe het níet moet.”

Stefan Bakker wil mensen waarschuwen voor de gevaren van vuurwerk

Stefan Bakker wil mensen waarschuwen voor de gevaren van vuurwerk

Als veertienjarig knaapje raakte hij ooit twee vingers kwijt. „Mijn broertje Rik, destijds zeven, en ik waren astronauten aan het afsteken toen wat vriendjes bezig waren met patronen voor een vuurwerkpistool. Hartstikke illegaal dus. Maar als puber wil je niet achterblijven en ik vroeg of ik er ook een mocht afsteken. Net met die ene ging het mis.”

Stefan kan zich de harde knal en de hevige pijn nog herinneren: „Maar ook bleek veel uit mijn geheugen gewist. Hoorde pas later van anderen wat er exact allemaal was gebeurd.” Zijn vader vond op de rampplek de twee afgerukte vingers nog wel terug. „Maar de artsen konden er helaas niets meer mee.” Er volgden jaren van revalidatie. „Ik ben een keer of 15 geopereerd, volgens een voorzichtige schatting…”

Recent begon hij een website om anderen te waarschuwen: „Ik heb me ooit aangemeld bij Bureau Halt en gezegd dat ik graag anderen wilde helpen. Maar omdat ik niets meer hoorde, ben ik twee jaar geleden zelf begonnen met het geven van voorlichting op scholen. En nu dus via deze website.”

Confronterend

Daarop staan verhalen van lotgenoten. „Intussen acht personen, van wie ik een aantal zelf via internet heb opgespoord. Misschien dat we het later nog doen, maar we hebben er bewust geen bloederige foto’s op geplaatst. De verhalen zijn eigenlijk al confronterend genoeg.”

Opvallend zijn de leeftijden. „Die variëren van 11 tot 64 jaar. En hoeft natuurlijk lang niet altijd door je eigen schuld te gebeuren. Wrang genoeg vallen er ook slachtoffers onder omstanders die nietsvermoedend naar vuurwerk staan te kijken.”

De website betaalt hij uit eigen zak: „Ik heb intussen een goede baan als magazijnmedewerker. Maar ik word tot op de dag van vandaag aan het ongeval herinnerd.” Feitelijk is hij gehandicapt: „Al kan ik alles wat een gezond mens ook kan. Maar dat komt ook door mijn karakter. Ik ga niet zolang door tot iets me lukt. Feit is echter wel dat ik over sommige dingen langer dan een ander doe.”

Controles

Hij pleit voor strengere controles. „Ook op legaal vuurwerk want het is heus niet alleen het illegale spul waar het mis mee gaat.” Een vuurwerkverbod hoeft voor hem echter niet. „Ik ben er niet bang voor en kijk heus nog wel toe. Binnen, veilig achter glas. Maar zelf steek ik niets meer af. Ben wel klaar met dat spul. Heb ook ieder jaar zoiets van: hoeveel slachtoffers moeten er nu weer vallen? Tegelijk wil ik een ander z’n pleziertje niet ontnemen. Maar wel met de waarschuwing: pas ermee op. In een oogwenk staat je leven op de kop. Met deze site wil ik anderen behoeden voor de fout die ik ooit zelf maakte. Laten zien hoe het dus níet moet.”